Friss hírek

A p√©csi POK Tavaszi Pedag√≥giai Napjainak r√©szek√©nt, int√©zm√©ny√ľnk b√°zisint√©zm√©nyi esem√©nye a L√©p√©srŇĎl L√©p√©sre Program bemutat√°sa.

A programhoz tartozó bemutató letöltése >>>>

Kapcsolat: Szabadin√© Kov√°cs √Āgnes mesterpedag√≥gus

e-mail: szabadine.kovacs.agnes@meixner-egymi.hu, tel.:06 20 5193848

A k√∂vetkezŇĎ tan√©vben is szeretettel v√°rjuk a gyermekek jelentkez√©s√©t a r√≥mai katolikus hit- √©s erk√∂lcstan √≥r√°ra.
A d√∂nt√©shez az al√°bbi linken szeretn√©nk r√∂vid seg√≠ts√©get ny√ļjtani.

https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/4263-varjuk-a-gyermekek-jelentkezeset-hit-es-erkolcstan-orara

EG√ČSZS√ČGV√ČDELMI NAP - Moh√°cs

A napokban a j√°rv√°nyhelyzet miatt int√©zm√©nyen bel√ľl, oszt√°lyonk√©nt ker√ľlt megrendez√©sre a szok√°sos Eg√©szs√©gv√©delmi projekt z√°r√°sak√©nt az Eg√©szs√©gv√©delmi nap is. A tanul√≥k √©rdeklŇĎdŇĎek, fegyelmezettek voltak. Sz√∂vegfeldolgoz√°s ‚Äď ismeret √©s sz√≥kincsgyŇĪjt√©s, inform√°ci√≥s kisfilmek megtekint√©se, interakt√≠v j√°t√©kos feladatok megold√°sa, rajzol√°s voltak a fŇĎbb programelemek a hasznos √©s sikeres napon. FŇĎbb t√©mak√∂r√∂k az eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°s, √©letm√≥d, k√°ros szenved√©lyek, ment√°lis eg√©szs√©g megŇĎrz√©se voltak.

2020.12.13.
Porthné Tölgyesi Dóra

P√ĀLYAV√ĀLASZT√ĀSI NAP - Moh√°cs

A napokban a j√°rv√°nyhelyzet miatt int√©zm√©nyen bel√ľl, oszt√°lyonk√©nt ker√ľlt megrendez√©sre a szok√°sos P√°lyaorient√°ci√≥s nap. A tanul√≥k √©rdeklŇĎdŇĎek, fegyelmezettek voltak. Sz√∂vegfeldolgoz√°s ‚Äď ismeret √©s sz√≥kincsgyŇĪjt√©s, inform√°ci√≥s kisfilmek megtekint√©se, interakt√≠v j√°t√©kos feladatok megold√°sa, rajzol√°s voltak a fŇĎbb programelemek a hasznos √©s sikeres napon.

2020.12.13.
Porthné Tölgyesi Dóra

M√°rton nap az elsŇĎ oszt√°lyban

November 9-√©n kezdt√ľnk el megismerkedni Szent M√°rton t√∂rt√©net√©vel, √©s a M√°rton napi hagyom√°nyokkal.
A magyar √≥r√°kon a gyerekek meghallgatt√°k Szent M√°rton legend√°j√°t, majd a t√∂rt√©net illusztr√°ci√≥inak seg√≠ts√©g√©vel ŇĎk maguk is elmes√©lhett√©k azt, saj√°t szavaikkal. Ezut√°n az √∂sszekeveredett k√©peket rendezt√©k helyes sorrendbe. A M√°rton napi t√©m√°j√ļ dob√≥kock√°val is j√°tszottunk, melynek seg√≠ts√©g√©vel a t√∂rt√©net egy-egy r√©szlet√©t id√©zhett√©k fel √©s mes√©lhett√©k el a gyerekek.
V√©g√ľl a legenda dramatiz√°l√°sa k√∂vetkezett, amelyben mindenki szerepelt, jelmezekkel (M√°rton k√∂penye, az √∂reg koldus rongyos ruh√°ja, liba fejp√°ntok √©s p√ľsp√∂ki s√ľveg) √©s egy√©b eszk√∂z√∂kkel (M√°rton kardja, pajzsa, a koldus √ľres t√°ny√©rja) is sz√≠nes√≠tett√ľk a kis ‚ÄěmŇĪsort‚ÄĚ. A gyerekek ezt rendk√≠v√ľl √©lvezt√©k, k√©rt√©k, hogy t√∂bb szereposzt√°sban is elj√°tsszuk.
Matematika √≥r√°kon k√ľl√∂nb√∂zŇĎ lib√°s tematik√°j√ļ sz√°mol√°si feladatokat v√©gezt√ľnk √©s fejlesztŇĎ j√°t√©kokat j√°tszottunk. A legnagyobb kedvenc pedig M√°rton legend√°j√°nak feleleven√≠t√©se volt a bee-bot seg√≠ts√©g√©vel. A robotm√©hecske v√©gig k√∂vette M√°rton t√∂rt√©net√©nek az √°llom√°sait, ahov√° a gyerke ir√°ny√≠thatt√°k.
√Čnek-zene: Lib√°s mond√≥k√°kat √©s √©nekeket hallgattunk meg √©nek√≥r√°n, majd k√∂z√∂sen t√°ncoltunk t√∂bb dalra is (Sz√°z liba egy sorba, M√°rton napj√°n lib√°t esz√ľnk‚Ķ).
Technika √©s tervez√©s: K√∂z√∂sen megn√©zt√ľnk egy prezent√°ci√≥t a M√°rton napi hagyom√°nyokr√≥l, melyben sok √©rdekess√©get hallhattak a gyerekek. A hagyom√°nyokhoz kapcsol√≥d√≥an mi is elk√©sz√≠tett√ľk saj√°t lampionjainkat befŇĎttes√ľvegbŇĎl √©s sz√≠nes pap√≠rokb√≥l, majd minden gyerek meggy√ļjthatta a saj√°t m√©cses√©t. Ez legt√∂bbj√ľknek √ļj √©s nagyon izgalmas √©lm√©ny volt.
Vizu√°lis kult√ļra: Lib√°t festett√ľnk pufi-fest√©kkel. Ennek √©rdekess√©ge, hogy m√°r mag√°t a fest√©ket is a gyerekek √°ll√≠tott√°k elŇĎ, ŇĎk kevert√©k ki, √©s ŇĎk is sz√≠nezt√©k. A s√ľtŇĎporral kevert massz√°b√≥l sz√≠nes lapra feh√©r lib√°t √©s narancss√°rga l√°bakat √©s csŇĎr√∂ket festettek, majd az elk√©sz√ľlt festm√©nyt mikrohull√°m√ļ s√ľtŇĎbe helyezt√©k, ahol a lib√°k teste ‚Äěfelpuffadt‚ÄĚ, tapinthat√≥an puh√°ra. Egyedi, sz√©p munk√°k lettek, a gyerekek b√ľszk√©n mutogatt√°k ŇĎket.
Testnevel√©s √≥r√°n l√ļdtalp torn√°t, √©s lib√°s tematik√°j√ļ √ľgyess√©gi j√°t√©kokat j√°tszottak.
Valamint a hagyom√°nyokhoz kapcsol√≥d√≥an, csak hogy ‚Äěne √©hezz√ľnk‚ÄĚ, megk√≥stoltuk a zs√≠ros kenyeret is, √≠gy mag√°t a M√°rton napot igazi liba-lakom√°val z√°rtuk.

2020.11.13.
Mertesz Anett, Herger Adrien

M√°rton nap a m√°sodik oszt√°lyban

Oszt√°lyunkban a M√°rton napot megelŇĎzŇĎen is foglalkoztunk a k√∂zelgŇĎ esem√©nnyel.
Magyar nyelv √©s irodalom √≥r√°n megismerkedt√ľnk Szent M√°rton t√∂rt√©net√©vel, illetve M√°rton napi versekkel is. A tanul√≥k kedvenc√©v√© v√°lt a lib√°s olvas√≥s t√°rsasj√°t√©k, melynek sor√°n a tanul√≥k b√°bukkal j√°tszva, dob√≥kock√°t dobva l√©ptek az adott mezŇĎre, melyen szavak szerepeltek. Ha sikeresen elolvast√°k, akkor folytat√≥dott a j√°t√©k egy √ļjabb j√°t√©kos dob√°s√°val.
Matematika √≥r√°kon a tanul√≥k mŇĪveletekrŇĎl √≠t√©lt√©k meg , hogy azok eredm√©nyei helyesek vagy helytelenek, √≠gy v√°logatva ragasztott√°k fel a pap√≠rokat a lib√°s plak√°tra.
K√∂rnyezetismeret √≥r√°n k√©sz√≠tett√ľnk egy lib√°s plak√°tot, melyen r√©szletesen elemezt√ľk a liba testfel√©p√≠t√©s√©t, t√°pl√°lkoz√°s√°t, √©lŇĎhely√©t, a lib√°k fajt√°it √©s egy√©b √©rdekess√©gekkel is foglalkoztunk.
√Ėn√°ll√≥ foglalkoz√°sokon sok √©rdekes t√°rgy k√©sz√ľlt. ElŇĎsz√∂r lib√°s k√©pet rakhattak ki a tanul√≥k mozaik darabokb√≥l, ezut√°n kanalakb√≥l k√©sz√≠tett√ľnk libab√°bokat, k√©sŇĎbb kis √ľvegekbŇĎl k√©sz√≠tett√ľnk lampionokat, melyeket a tanul√≥k kedv√ľkre dekor√°lhattak. K√©sŇĎbb spatul√°kb√≥l k√©sz√ľltek lib√°s k√©pek. A spatul√°kat k√©pszerŇĪen √∂sszeragasztottuk, lefestett√ľk, majd lib√°kkal √©s egy√©b dekor√°ci√≥s elemekkel d√≠sz√≠tett√ľk.
√Čnek-zene √≥r√°kon k√∂rben j√°rva √©nekelt√ľk a kedvenc lib√°s dalainkat: Sz√°z liba egy sorban, M√°rton napj√°n lib√°t esz√ľnk.
A tízórai hagyományosan minden évben a zsíros kenyér, így volt ez most is: libahagymával, törött paprikával és teával- sok gyermek örömére.
√Ėn√°ll√≥ foglalkoz√°son ker√ľlt sor a youtubon megtal√°lhat√≥ M√°rton napi vide√≥ megtekint√©s√©re is, ahol sok √©rdekes n√©pszok√°sr√≥l, megfigyel√©srŇĎl hallhattunk. K√©sŇĎbb az interakt√≠v t√°bl√°n lib√°s puzzlet raktak ki a tanul√≥k.
√Ėsszess√©g√©ben nagyon tartalmas napokat tudhatunk magunk m√∂g√∂tt, sok √ļj , √©rdekes inform√°ci√≥val lett gazdagabb a m√°sodik oszt√°ly, mindemellett sok sz√©p pillanatot t√∂lt√∂tt√ľnk egy√ľtt.

2020.11.13.
Kisszabó Zsuzsanna

M√°rton nap a harmadik oszt√°lyban

Ňźszany√≥ projekt√ľnk 3. het√©nek t√©m√°ja a M√°rton nap.
Megismerkedt√ľnk M√°rton legend√°j√°val, elj√°tszottuk, dramatiz√°ltunk. M√°rton napi n√©pszok√°sokat gyŇĪjt√∂tt√ľnk. Feldolgoztuk, b√°bokat k√©sz√≠tett√ľnk a Hogyan osztotta el a paraszt a lib√°kat? c√≠mŇĪ mes√©hez. Lib√°s mond√≥k√°kat, verseket, √©nekeket tanultunk. M√°rton nappal, lib√°val kapcsolatos online j√°t√©kokat kerest√ľnk, majd kipr√≥b√°ltuk ezeket (kv√≠z, kirak√≥, labirintus, p√°rkeresŇĎ stb.). Matematika √≥r√°n ‚Äělibasort‚ÄĚ k√©sz√≠tett√ľnk a sz√°mokb√≥l, lib√°t sz√≠nezt√ľnk a sz√°mt√°bl√°n, kukoricaszemeket sz√°ml√°ltunk. K√∂rnyezetismeret √≥r√°n tanultunk a baromfiudvar lak√≥ir√≥l. Gondolatt√©rk√©pet k√©sz√≠tett√ľnk a lib√°r√≥l. Megtanultuk a tulajdons√°gait, testfel√©p√≠t√©s√©t, t√°pl√°lkoz√°s√°t, szaporod√°s√°t, haszn√°t az ember sz√°m√°ra. A napk√∂ziben tanultunk lib√°s fog√≥j√°t√©kot, mem√≥ria k√°rty√°kat k√©sz√≠tett√ľnk, saj√°t k√©sz√≠t√©sŇĪ lib√°s d√≠szekkel dekor√°ltuk az oszt√°lyt, megn√©zt√ľk a Ludas Matyi c√≠mŇĪ mes√©t. M√°rton napi t√©mahet√ľnk f√©nypontja minden √©vben a zs√≠ros keny√©r party. Az idei √©vben oszt√°lyszinten k√©sz√≠tett√ľk el a zs√≠ros kenyer√ľnket lilahagym√°val. J√°tszottunk lib√°s t√°rsasj√°t√©kot, √©nekelt√ľnk, t√°ncoltunk, nagyon j√≥l √©rezt√ľk magunkat.


2020.11.13.
Rittlingerné Csibi Kinga, Géczi Tímea

M√°rton nap a negyedik oszt√°lyban

Magyar nyelv és irodalom:
Szent M√°rton t√∂rt√©net√©nek megismer√©s√©vel, olvas√°s√°val, feldolgoz√°s√°val kezdt√ľk a M√°rton napi projekt√ľnk megval√≥s√≠t√°s√°t.
A t√∂rt√©net megismer√©se ut√°n plak√°tot k√©sz√≠tett√ľnk, amelyet ki√°ll√≠tottunk az als√≥ tagozat folyos√≥j√°n. Szent M√°rton legend√°j√°nak dramatiz√°l√°sa nagy sikert aratott a gyerekek k√∂r√©ben, t√∂bbsz√∂r is elj√°tszottuk a szerepek felcser√©l√©s√©vel. A gyerekek digit√°lis kompetenci√°j√°nak fejleszt√©s√©t is elŇĎseg√≠tette, hogy az interneten kerest√ľnk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ M√°rton napi mond√≥k√°kat √©s verseket, amelynek olvas√°sa ut√°n egyet meg is tanult az oszt√°ly. Ezt k√∂vetŇĎen az interakt√≠v t√°bl√°n√°l j√°tszottunk k√∂z√∂sen lib√°s mem√≥riaj√°t√©kot, illetve sz√≥keresŇĎt. Majd egy kv√≠zzel z√°rtuk az √≥r√°t szint√©n az interakt√≠v t√°bl√°n√°l.
Technika √©s √©letvitel: Technika √≥r√°n is tov√°bb folytattuk Szent M√°rtonr√≥l sz√≥l√≥ legenda feldolgoz√°s√°t. Dob√≥kock√°t k√©sz√≠tett√ľnk Szent M√°rton √©let√©nek egy-egy esem√©nyeivel, majd Dobj √©s folytasd a t√∂rt√©netet! j√°tszottunk a kock√°val. Lib√°s fejp√°ntot is k√©sz√≠tett√ľnk, amelynek nagy haszn√°t vett√ľk az √ļjonnan tanult lib√°s j√°t√©kunkn√°l. Valamint testnevel√©s √≥r√°n is a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mozg√°sos j√°t√©kokn√°l.
Matematika:
Szent M√°rton legend√°j√°nak feleleven√≠t√©s√©vel kezdt√ľk az √≥r√°t, melyet k√©pek seg√≠ts√©g√©vel oldottak meg a gyerekek az interakt√≠v t√°bl√°n. Ezt egy lib√°s wordwallos feladat k√∂vette, melyben a jobb-bal differenci√°l√°s volt a fŇĎ feladat. Majd a 100-as sz√°mk√∂rben egy lib√°s puzzle j√°t√©k k√∂vetkezett, ahol n√∂vekvŇĎ sorrendben kellett a sz√°mokat egym√°s mell√© ragasztani, √≠gy kapt√°k meg a k√©pet. Ezt egy csoportmunka k√∂vette, ahol a sz√≥beli sz√°mol√°st gyakorolt√°k a tanul√≥k 100-as sz√°mk√∂rben. ErrŇĎl egy nagyon sz√©p lib√°s plak√°tot k√©sz√≠tett√ľnk.
Testnevelés:
A Libap√°sztor fog√≥n√°l a Sz√°z liba egy sorban kezdetŇĪ √©nekkel v√°lasztott√°k ki a fog√≥t, majd Libasorban j√°r√°s k√∂zben bemeleg√≠tŇĎ gyakorlatokat v√©geztek a gyerekek. Ezut√°n √ľgyess√©gi gyakorlatok k√∂vetkeztek libatoj√°ssal (toj√°shord√°s, toj√°sterel√©s). Sz√≠nek szerint kellett v√°logatniuk a toj√°sokat a gyerekeknek a k√∂vetkezŇĎ feladatban. V√©g√ľl a j√≥ hangulat√ļ √≥r√°t a G√ļn√°r, g√ļn√°r ki az √≥lb√≥l 1, 2, 3! J√°t√©kkal z√°rtuk. A napk√∂ziben sok √©rdekes feladatot oldottak meg a gyerekek, amely a harmadik oszt√°ly besz√°mol√≥j√°ban olvashat√≥.

2020.11.13.
Brucknerné Haraszti Mária, Herger Adrien, Géczi Tímea

Halloween témahét a szakiskolában 2020. október (Mohács)


Az ŇĎszi sz√ľnet elŇĎtti utols√≥ h√©ten rendezte meg a szakiskolai munkak√∂z√∂ss√©g a Halloween t√©mahetet. A rengeteg k√ľl√∂nb√∂zŇĎ j√°t√©kos feladat megold√°sa mellett, sz√≥ volt a Halloween t√∂rt√©net√©rŇĎl, jelk√©p√©rŇĎl √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ n√©pszok√°sokr√≥l.
A témahetet online quiz-zel és dekoratív plakátok készítésével zártuk.
Pred√°cs Andrea

Halloween témahét a szakiskolában képekben >>

Ňźszi sz√ľnet

Utolsó tanítási nap, hazautazás a kollégiumból: 2020. október 21. (szerda)

ElsŇĎ tan√≠t√°si nap, bek√∂lt√∂z√©s a koll√©giumba: 2020. november 2. (h√©tfŇĎ)

Kolping MŇĪv√©szeti Iskola ŇĎszi k√©zmŇĪves √≥r√°in k√©sz√ľlt munk√°k 2020. okt√≥ber (Moh√°cs)


Kolping MŇĪv√©szeti Iskola 2020 ŇĎszi k√©zmŇĪves √≥r√°in k√©sz√ľlt munk√°k k√©pekben >>

A mi boldogs√°gfokoz√≥ h√°l√°nk ‚Äď hogy egy√ľtt lehet√ľnk √ļjra

A tan√©vkezd√©shez kiv√°l√≥an illett a szeptemberi t√©mak√∂r, hiszen gyerekek √©s felnŇĎttek egyar√°nt h√°l√°val kezdt√©k a szeptembert, hogy √ļjra szem√©lyesen tal√°lkozhattunk, egy√ľtt lehet√ľnk. Felid√©zt√ľk a ny√°ri pillanatokat, k√∂z√∂s rajzot k√©sz√≠tett√ľnk r√≥la. Besz√©lgett√ľnk r√≥la, hogy mi v√°r r√°juk ezeken az √≥r√°kon, mirŇĎl fogunk besz√©lgetni, milyen t√©m√°kat √©rint√ľnk a t√≠z h√≥nap alatt! √ĖsszegyŇĪjt√∂tt√ľk, hogy a 10 t√©ma hallat√°n milyen elv√°r√°saik vannak a di√°koknak, milyen t√©m√°kra lenn√©nek k√≠v√°ncsiak, √©s milyen k√©rd√©sek mer√ľlnek fel benn√ľk. A h√°la t√©m√°ban legn√©pszerŇĪbb lett, hogy h√°l√°sak vagyunk ami√©rt √ļjra egy√ľtt lehet√ľnk az iskol√°ban. Csal√°di h√°lalelt√°rt k√©sz√≠tett√ľnk, h√°lalevelet √≠rtunk √©s c√≠mezt√ľnk. H√°la-sz√≠nezŇĎk k√©sz√ľltek, √©s meghallhattuk Bagdi Bella J√≥l √©rzem magam c√≠mŇĪ, szeptember havi dal√°t is.
Porthn√© T√∂lgyesi D√≥ra - oszt√°lyfŇĎn√∂kTisztelt Sz√ľlŇĎ / GondviselŇĎ!
Szeptember 1-√©n az 1. oszt√°lyok kiv√©tel√©vel a tan√©vnyit√≥ √ľnneps√©gek nem lesznek nyilv√°nosak, a di√°koknak az √©vnyit√≥ √ľnneps√©g oszt√°lyszintŇĪ lesz.
Az √©rintett sz√ľlŇĎk csak az elsŇĎ oszt√°lyosok √©vnyit√≥j√°n vehetnek r√©szt - tanul√≥k√©nt egy sz√ľlŇĎ -sz√°jmaszk visel√©se k√∂telezŇĎ.
A koll√©giumi, napk√∂zis, menz√°s beiratkoz√°s √©s a tanszerek √°tv√©tele (azon sz√ľlŇĎk r√©sz√©re, akik erre vonatkoz√≥ √©rtes√≠t√©st kaptak) a szok√°sos m√≥don, szeptember 1-√©n 8.00-t√≥l a f√∂ldszinti aul√°ban t√∂rt√©nik. A sz√ľlŇĎk r√©sz√©re itt is k√∂telezŇĎ a sz√°jmaszk visel√©se.

P√°ly√°zat Gyermekfel√ľgyelŇĎ munkak√∂r bet√∂lt√©s√©re (Moh√°cs) >>>


Pályázat Gyógypedagógus munkakör betöltésére (Bóly) >>>


Pályázat Gyógypedagógiai asszisztens munkakör betöltésére (Bóly)>>>


P√°ly√°zat Gyermekfel√ľgyelŇĎ munkak√∂r bet√∂lt√©s√©re (Old)>>>


Pályázat Gyógypedagógus munkakör betöltésére (Mohács)>>>


Pályázat Gyógypedagógus/Logopédus munkakör betöltésére (Mohács)>>>