Friss hírek

VERSENYFELH√ćV√ĀSOK!

Orsz√°gos Komplex Tanulm√°nyi Verseny bŇĎvebben>>>,   XI. ‚ÄěTAVASZI SZ√ČL‚Ķ‚ÄĚ n√©pdal√©nekl√©si verseny bŇĎvebben>>>

ISKOLAI FARSANGI MULATS√ĀG (Moh√°cs)


Helyszín: Alsós aula
Kezdés: 2020. február 19. szerda 14 óra
A délután részletes programja:
- Vid√°m vers
- Nyitótánc: aprók tánccsoportja
- Tamburás bemutató
- Koll√©giumi nevelŇĎtan√°rok meglepet√©se (‚ÄěVid√°m percek‚ÄĚ)
- Jelmezesek felvonul√°sa: √©rt.ak., als√≥ tagozat, felsŇĎ tagozat, szakiskola
- Vid√°m farsangi mulats√°g

J√ď SZ√ďRAKOZ√ĀST K√ćV√ĀNUNK!

Lázár Ervin Program Budapest színházlátogatás (Mohács)

Iskol√°nk 8. oszt√°lyos tanul√≥i, a L√°z√°r Ervin Program keret√©ben, ingyenes sz√≠nh√°zl√°togat√°son vehettek r√©szt. √ćgy juthattunk el Budapestre, a FŇĎv√°rosi Operett Sz√≠nh√°zba, ahol a J√°nos vit√©z c√≠mŇĪ elŇĎad√°st n√©zt√ľk meg. Az utaz√°st a Moh√°csi Tanker√ľleti K√∂zpont szervezte, k√ľl√∂n busszal, k√≠s√©rŇĎtan√°rok fel√ľgyelet√©vel. A gyerekek sz√°m√°ra az utaz√°s √©s az elŇĎad√°s is hatalmas √©lm√©nyt jelentett.
F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Brucknerné Haraszti Mária

Az Orsz√°gos RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g felh√≠v√°sa!

Az Orsz√°gos RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g bŇĪnmegelŇĎz√©si szakemberei felh√≠vj√°k a figyelmet, hogy az elk√∂vetkezŇĎ napokban minden sz√ľlŇĎ, tan√°r, bar√°t √©s rokon fokozottan figyeljen a tanulm√°nyi eredm√©nyek miatt esetlegesen szorong√≥ tanul√≥kra!
BŇĎvebben>>>>

Ergom√©teres bajnoks√°g - MOH√ĀCS

2020 janu√°r 16-√°n a ‚ÄěMarek csarnokban‚ÄĚ Int√©zm√©ny√ľnk szervezte a FOBMSZ idei elsŇĎ rendezv√©ny√©t, az ergom√©teres bajnoks√°got. A versenyen Old, Moh√°cs, P√©cs Binok √©s a SzentlŇĎrinc EGYMI 41 tanul√≥ja versengett egym√°ssal.
Iskol√°nk tanul√≥i 6 arany, 5 ez√ľst √©s 4 bronz√©rmet szereztek. Ez√ļton is gratul√°lunk minden r√©sztvevŇĎnek- versenyzŇĎnek √©s felk√©sz√≠tŇĎnek!
K√∂sz√∂nj√ľk az MTE-nek a helysz√≠n, az evezŇĎs szakoszt√°lynak az evezŇĎsg√©pek biztos√≠t√°s√°t!

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Boldogs√°g√≥ra - MOH√ĀCS

C√ČLKITŇįZ√ČS
A janu√°ri Boldogs√°g√≥r√°n a c√©lkitŇĪz√©s volt a t√©m√°nk. A Van egy √°lmom c√≠mŇĪ dal motiv√°lt benn√ľnket √≥ra elej√©n. √öj√©v, √ļj c√©lok, ami boldogg√°, el√©gedett√© tesz benn√ľnket.
Egyet √©rtett√ľnk abban, hogy kitart√≥nak kell lenni, √©s mindig szem elŇĎtt tartani azt, amit szeretn√©nk: javuljon a tanulm√°nyi eredm√©ny √©s a magatart√°s, mert ez mindenkinek √∂r√∂met szerez, √ļj dolgok megtanul√°sa: √ļsz√°s, bark√°csol√°s, egy k√∂nyv vagy mese elolvas√°sa.
K√≠v√°ns√°gokat is √≠rtunk, mert ha hisz√ľnk benne, teljes√ľlni fog.
Tov√°bbi √∂szt√∂nz√©st a Pozit√≠v gyerek vagyok k√°rtya lapjai adtak, √©s term√©szetesen mes√©ltem is, hiszen a mes√©kbŇĎl is gyŇĪjt√ľnk erŇĎt a h√©tk√∂znapokra.
Azt kívánjuk mindenkinek, hogy valósuljanak meg az álmai!
Berger Brigitta gyógypedagógus

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

KOLL√ČGIUMI CSENDES PERCEK 2019 - MOH√ĀCS


ADVENT - MOH√ĀCS

‚ÄěVan-e √©rz√©s, mely
forróbban és sejtelmesebben
megdobogtatja az emberi
sz√≠vet, mint az √ľnnep √©s
a v√°rakoz√°s izgalma?‚ÄĚ - √≠rja M√°rai S√°ndor.

Az advent egy olyan idŇĎszakot nyit meg, amikor az √ľnnepi k√©sz√ľlŇĎd√©s, a v√°rakoz√°s izgalma j√°rja √°t a mindennapjainkat. A mai rohan√≥, anyagias vil√°gban fontos, hogy seg√≠ts√©get ny√ļjtsunk tanul√≥ink sz√°m√°ra azzal, hogy r√°vil√°g√≠tunk mik is az igaz√°n l√©nyeges dolgok. N√©gy h√©ten kereszt√ľl, a gyertyagy√ļjt√°sok idej√©re elcsendesed√ľnk egy kicsit √©s versekkel, jelenetekkel seg√≠tj√ľk elŇĎ az √ľnnepi √©rz√©st, melyben sz√≠vesen vesz r√©szt gyermek √©s felnŇĎtt egyar√°nt.
Brucknerné Haraszti Mária

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Boldogs√°g√≥ra - MOH√ĀCS

Téma: Jó cselekedetek gyakorlása
A t√©m√°t besz√©lget√©ssel vezettem be, melyben akt√≠van r√©szt vettek a gyerekek. Sz√≠vesen elmes√©lt√©k saj√°t √©lm√©nyeiket is. Majd p√°rosmunk√°ban keresztrejtv√©nyt fejtettek, ahol kider√ľlt, milyen az az ember, aki j√≥t cselekszik. Ezut√°n a kezdŇĎbetŇĪk √ľzenete c√≠mŇĪ feladatot k√∂z√∂sen oldott√°k meg. Megbesz√©lt√ľk, hogy milyen j√≥ cselekedetekkel seg√≠thetnek ŇĎk csal√°dtagjaiknak, t√°rsaiknak vagy ak√°r egy idegennek. Ezeket le√≠rt√°k kis k√°rty√°kra √©s az oszt√°lyban kitett adventi napt√°rra gombostŇĪvel felhelyezt√ľk. Mindek√∂zben a h√≥nap dal√°t hallgattuk. Megegyezt√ľnk, hogy minden nap v√°llal valaki egy j√≥ cselekedetet, √©s m√°snap elmes√©li, hogy siker√ľlt. Ez nagyon motiv√°l√≥an hatott r√°juk. B√≠zom benne, hogy siker√ľlt meg√©rteni√ľk a l√©nyeget, miszerint nagyobb √∂r√∂m adni, mint kapni!
Brucknerné Haraszti Mária

Kreat√≠v ADVENT versenyen ARANY minŇĎs√≠t√©st kaptunk - MOH√ĀCS

F√©nyk√©pek a felk√©sz√ľl√©srŇĎl √©s az alkot√°sokr√≥l >>>>

Csal√°dprojekt a szakiskol√°ban - Moh√°cs

2019.12.17-én, kedden Családprojekt napot tartottunk a szakiskolában.

Az elsŇĎ √≥r√°ban h√≠res sportol√≥ csal√°dokr√≥l hallhattunk egy nagyon √©rdekes elŇĎad√°st Kiss Gy√∂rgy tan√°r √ļrt√≥l.
Ezut√°n p√°rhuzamosan folytak a foglalkoz√°sok:
  - kar√°csonyi d√≠szeket, asztald√≠szek k√©sz√≠tett√ľnk Ferenczi Gabriella tan√°rnŇĎ vezet√©s√©vel
  - kar√°csonyi √©telek k√©sz√≠t√©s√©rŇĎl besz√©lgett√ľnk Kiss Zolt√°n tan√°r √ļrral
  - kar√°csonyi szok√°sokat mutatta be Windheim Zolt√°nn√© tan√°rnŇĎ

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Pályaorientációs nap 2019. - OLD

Minden saj√°tos nevel√©si ig√©nyŇĪ tanul√≥ sz√°m√°ra lehetŇĎs√©g ny√≠lik a tov√°bbtanul√°sra napjainkban. Ma a Szakiskol√°kban, K√©szs√©gfejlesztŇĎ iskol√°kban, a legtehets√©gesebbek a t√∂bbs√©gi iskol√°kban is r√©szt vehetnek szakma elsaj√°t√≠t√°s√°ban.
Az oldi K√©szs√©gfejlesztŇĎ iskol√°ban H√°ztart√°stan ‚Äď√©letvitel, Kiseg√≠tŇĎ takar√≠t√≥, Habilit√°ci√≥s c√©l√ļ munkav√©gz√©s integr√°lt munkav√©gz√©sre nem k√©pes tanul√≥k r√©sz√©re, valamint Agyagt√°rgy- k√©sz√≠tŇĎ gyakorlati modulokban kapnak k√©pz√©st a tanul√≥k, ami nem ad OKJ-s v√©gzetts√©get.
Az idei p√°lyaorient√°ci√≥s napunkba bevontuk az eg√©sz iskol√°t, nem csak a p√°lyav√°laszt√°s elŇĎtt √°ll√≥ tanul√≥kat. J√°t√©kos form√°ban, csapatversenyben oldottak meg a tanul√≥k k√ľl√∂nb√∂zŇĎ foglalkoz√°sokkal kapcsolatos feladatokat √∂t √°llom√°son. A legfiatalabbakt√≥l a legidŇĎsebbekig mindenki tal√°lt a k√©pess√©geinek megfelelŇĎ feladatot. Term√©szetesen a t√©ma minden √°llom√°son a munk√°val, foglalkoz√°sokkal kapcsolatos volt, √©rtelmileg akad√°lyozott gyermekeink k√©pes√©geihez igaz√≠tva.
A j√°t√©kos vet√©lkedŇĎ ut√°n a K√©szs√©gfejlesztŇĎ iskola tanul√≥i a tankonyh√°ban saj√°t maguk √°ltal elk√©sz√≠tett pudinggal kedveskedtek az iskola t√∂bbi tanul√≥j√°nak. Majd az iskola k√∂rny√©k√©t takar√≠tottuk meg a lehullott ŇĎszi levelektŇĎl, k√∂z√∂s munka keret√©ben.
Tanul√≥ink csak nagyon kis r√©sze fog a munkaerŇĎ piacon r√©szt venni, √≠gy mi az √∂nell√°t√°sra, √∂nkiszolg√°l√°si-, szoci√°lis k√©pess√©geik min√©l magasabb szintŇĪ elsaj√°t√≠t√°s√°ra nevelj√ľk, k√©sz√≠tj√ľk fel ŇĎket. Hiszem, hogy a t√°rsadalom hasznos tagjai lehetnek ŇĎk is!
Szabó Edit gyógypedagógus

Egészséghét - OLD

Novemberben egészséghetet tartottunk a Meixner Ildikó EGYMI Oldi Tagintézmény, általános iskolai csoportjaiban.
FelsŇĎ tagozatos oszt√°lyommal a t√©mah√©ten az eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°ssal, test√°pol√°ssal, a mozg√°s fontoss√°g√°val √©s az eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyekkel foglalkoztunk.
Az eg√©szs√©ges √©letm√≥ddal kapcsolatos ismereteinket Puzzle seg√≠ts√©g√©vel eleven√≠tett√ľk fel. Gyermekeknek sz√≥l√≥ ismeretterjesztŇĎ TIE vide√≥kat tekintett√ľnk meg a t√©m√°kkal kapcsolatban. K√©sz√≠tett√ľnk eg√©szs√©gv√°rat az √ļjs√°gokb√≥l gyŇĪjt√∂getett k√©pekkel. Elk√©sz√≠tett√ľk t√≠z√≥rainkat z√∂lds√©gek felhaszn√°l√°s√°val.
Test√°pol√°s t√©mak√∂r√©ben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tiszt√°lkod√≥ √©s test√°pol√≥ szerekkel ismerkedt√ľnk. Gyakoroltuk a helyes fogmos√°s, arcmos√°s, k√©z √©s k√∂r√∂m√°pol√°s mŇĪveleteit, majd kipr√≥b√°ltuk az arc √©s k√©z√°pol√≥ szereket.
Zen√©re torn√°ztunk, k√©peket gyŇĪjt√∂tt√ľnk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mozg√°ssal kapcsolatban.
BŇĎv√≠tett√ľk az eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyekrŇĎl tanult ismereteinket, szitu√°ci√≥s gyakorlatokat v√©gezt√ľnk.
A t√©m√°knak megfelelŇĎen pap√≠r alap√ļ feladatlapokat √©s az Okos Doboz digit√°lis feladatgyŇĪjtem√©ny√©bŇĎl keresett feladatokat oldottunk meg. Feldolgoztuk az √Ėd√∂nke, a duci kiseg√©r √©s Az eg√©r √©s az oroszl√°n mes√©j√©t.
A t√©mah√©t √∂sszegz√©sek√©nt k√∂z√∂s plak√°tot k√©sz√≠tett√ľnk az eg√©szs√©ges √©letm√≥ddal kapcsolatban √©s Makk Marci mes√©ket tekintett√ľnk meg.
Bohner Csilla gyógypedagógus

Hangszert a kézbe! - OLD

December elej√©n Kishars√°nyban j√°rtunk a "Hangszert a k√©zbe" orsz√°gj√°r√≥ programsorozat egyik √°llom√°s√°n. J√ĀTSSZUNK ZEN√ČT! ‚Äď A zene, mint univerz√°lis nyelv - Varga √Āgnes, az InMusic Tr√©ning √©s Ter√°pia szakmai vezetŇĎj√©nek interakt√≠v mŇĪsor√°t tekintett√ľk meg. Az √Člm√©nyk√∂zpont√ļ Zenepedag√≥giai √©s FejlesztŇĎ Program ‚Äď rugalmasan kezeli a mŇĪsorokat, a gyermeki hallgat√≥s√°g ig√©nyeihez m√©rten, √≠gy tanul√≥ink is nagyon √©lvezt√©k az elŇĎad√°st.
A Hangszer simogató programon, interaktív hangszerkiállításon kipróbálhattuk a hangszereket!

P√°lyaorient√°ci√≥s nap a felsŇĎ tagozaton - MOH√ĀCS

A P√°lyaorient√°ci√≥s nap keretein bel√ľl az √≥vod√°sok, a foglalkoztat√≥ csoportok, valamint az 5-6. oszt√°lyos tanul√≥k a moh√°csi MentŇĎ√°llom√°son j√°rtak, ahol alaposan megismerkedhettek a mentŇĎg√©pj√°rmŇĪvekkel, az √©letmentŇĎ eszk√∂z√∂ket megtekintett√©k, a h√≠v√°sokat k√∂vetŇĎ protokollr√≥l kaptak t√°j√©koztat√°st, az ott dolgoz√≥ koll√©g√°k √∂sszet√©tel√©vel ismerkedtek.
A hetedik oszt√°lyosok √ľzeml√°togat√°st tettek a TESA Textilhullad√©k Feldolgoz√≥ √©s Forgalmaz√≥ Kft. telephely√©n, ahol a textiliparban keletkezŇĎ marad√©kok, hullad√©kok √ļjra hasznos√≠t√°s√°t, feldolgoz√°s√°t, b√©rt√©p√©s√©t, lovas p√°ly√°khoz adal√©kanyag √©s rongyszŇĎnyeg alapanyag k√©sz√≠t√©s√©t k√∂vethett√©k nyomon.
A k√©t nyolcadik oszt√°ly a Szakiskola ny√≠lt napj√°n vett r√©szt, ahol betekint√©st nyertek a jelenleg mŇĪk√∂dŇĎ szakm√°k gyakorlati √©s tan√≥rai foglalkoz√°saira is, megismerkedtek a 2020/21-es tan√©vben indul√≥ szakm√°kkal, r√©sz szakk√©pes√≠t√©sekkel.
A p√°lyaorient√°ci√≥s nap minden di√°k sz√°m√°ra √°ltal√°nos t√°j√©kozotts√°g-bŇĎv√≠tŇĎ, motiv√°l√≥, hasznos√≠that√≥ inform√°ci√≥ban gazdag √©lm√©ny volt.

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Boldogs√°g√≥ra - MOH√ĀCS

A decemberi h√≥napban mindenki sz√≠v√©ben elŇĎt√©rbe ker√ľl a j√≥ cselekedetek gyakorl√°sa . A Boldogs√°g√≥ra zenei inspir√°ci√≥ja a J√≥ emberr√© v√°lni dal volt, ami nagyon tetszett nek√ľnk. Sz√≠nez√©ssel, besz√©lget√©sekkel hangol√≥dtunk a kar√°csonyra, ezzel egy√ľtt a j√≥ cselekedetek gyakorl√°s√°ra. Mi kell hozz√°? LegfŇĎk√©ppen szeretetteli sz√≠v, amivel m√°sokat is boldogg√° tesz√ľnk. A Boldog√≠t√≥ erŇĎss√©gek k√°rty√°t haszn√°ltuk a fogalmak jobb meg√©rt√©s√©re. Tan√°csot kaptunk 24 alkalomra kar√°csonyig, amit megtehet√ľnk, hogy a sz√≠v√ľnkben b√©ke legyen. Szorgalmasan dolgoztunk: elm√©lkedt√ľnk, megfogadtuk a tan√°csokat √©s a boldogs√°g √©rz√©s√©vel z√°rtuk ezt az √≥r√°t is.

BOLDOG, SZERETETTELJES KAR√ĀCSONYT K√ćV√ĀNUNK MINDENKINEK!
Berger Brigitta gyógypedagógus

Eg√©szs√©gnevel√©si projekth√≥nap z√°r√°sa: eg√©szs√©gnap √©s Mikul√°s d√©lut√°n - felsŇĎ tagozat - MOH√ĀCS

Az Eg√©szs√©gnevel√©si projekth√≥napot id√©n 2019.12.05-√©n z√°rtuk. Eg√©sz havi munk√°nk z√°r√≥napj√°t mentŇĎs, v√©dŇĎnŇĎ, zumba oktat√≥ seg√≠tette. Sok √ļj inform√°ci√≥val √©s √©lm√©nnyel gazdagodtunk. A k√∂z√∂ss√©gfejlesztŇĎ Mikul√°s d√©lut√°n is vid√°man, j√≥ hangulatban telt.

Egészségnap programjai:
  - Ki√°ll√≠t√°s a tanul√≥k munk√°ib√≥l
  - Szexu√°lis felvil√°gos√≠t√°s √©letkornak megfelelŇĎen
  - Biztons√°gos k√∂zleked√©s
  - √öjra√©leszt√©s
  - Zumba ‚ÄěMost l√©gy kem√©ny leg√©ny‚ÄĚ - edz√©s
  - Eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°ssal kapcsolatos j√°t√©kos rejtv√©nyek
  - K√°ros szenved√©lyek - IKT feladatok
  - S√©ta, k√∂rnyezetv√©delem - szem√©tszed√©s

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

P√°lyaorinet√°ci√≥s nap az als√≥ tagozaton - MOH√ĀCS

Az als√≥ tagozat di√°kjai a p√°lyaorient√°ci√≥s nap keret√©ben j√°t√©kos feladatok seg√≠ts√©g√©vel ismerkedtek a szakm√°kkal. Csapatalak√≠t√°st k√∂vetŇĎen h√°rom √°llom√°son v√°rt√°k a gyerekeket foglalkoz√°sokhoz kapcsol√≥d√≥ √©rdekes feladatok: kirak√≥, k√©pp√°ros√≠t√°s, kakukktoj√°s, bee-bot, interakt√≠v feladatok, r√∂vid bemutat√≥filmek szakm√°kr√≥l, gofri s√ľt√©s, Amerik√°b√≥l j√∂ttem‚Ķ, Ki vagyok √©n?.
A gofri elk√©sz√≠t√©s√©hez sz√ľks√©ges alapanyagokat oszt√°lyonk√©nt vett√ľk meg, mik√∂zben megismerkedt√ľnk a boltban dolgoz√≥k munk√°j√°val. Az eg√©sz d√©lelŇĎtt nagyon j√≥ hangulatban telt.

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Szakiskola felv√©teli - MOH√ĀCS

A Meixner Ildik√≥ EGYMI Szakiskol√°ja a 2020-21-es tan√©vre felv√©telt hirdet tanul√°sban akad√°lyozott (F70), 8. oszt√°lyt v√©gzett tanul√≥knak a k√∂vetkezŇĎ szakm√°kra, r√©sz-szakk√©pes√≠t√©sekre:

 • H√ļsk√©sz√≠tm√©ny gy√°rt√≥ (OKJ 31 541 05)
 • Szak√°csseg√©d (OKJ 21 811 03)
 • Parkgondoz√≥ (OKJ 21 622 02)
 • Kerti munk√°s (OKJ 21 622 01)
 • √Āllatgondoz√≥ (OKJ 31 621 01)
 • S√ľtŇĎipari √©s gyorsp√©ks√©gi munk√°s (OKJ 21 541 02)
 • Textilterm√©k-√∂ssze√°ll√≠t√≥ (OKJ 21 542 02)
 • Sz√°m√≠t√≥g√©pes adatr√∂gz√≠tŇĎ (OKJ 31 346 02)
A meghirdetett szakm√°k (r√©szszakk√©pes√≠t√©sek) k√∂z√∂s jellemzŇĎi:
 • tanulm√°nyi idŇĎ: szakiskola elŇĎk√©sz√≠tŇĎ √©vfolyam + 2 √©v (√∂sszesen 3 √©v)
 • idegen nyelv: angol
 • felv√©tel kiz√°r√≥lag a saj√°tos nevel√©si ig√©nyt meg√°llap√≠t√≥ szak√©rtŇĎi bizotts√°gi szakv√©lem√©ny alapj√°n
 • eg√©szs√©g√ľgyi alkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyeknek val√≥ megfelel√©s sz√ľks√©ges
 • koll√©giumi elhelyez√©s biztos√≠tott