Archívum

2021-2022 tanév

Pályaorientációs témahét beszámoló

Nagyon fontos m√°r als√≥ tagozatban is, hogy min√©l t√∂bbet besz√©lgess√ľnk a gyermekekkel a tov√°bbtanul√°sr√≥l, illetve ezek lehetŇĎs√©geirŇĎl √©s fontoss√°g√°r√≥l. A p√°lyaorient√°ci√≥s t√©mah√©ten a 3. √©s a 4. oszt√°ly k√∂z√∂sen vett r√©szt. Iskol√°nk tanul√≥i r√©szszakk√©pes√≠t√©st szerezhetnek a nyolcadik oszt√°ly ut√°n, melyre int√©zm√©ny√ľnkben van lehetŇĎs√©g√ľk. Az als√≥sok megismerhett√©k a helyben l√©vŇĎ r√©szszakk√©pes√≠t√©seket. Megn√©zhett√©k az √ľvegh√°zat, ahol a szakiskol√°s di√°kjaink pal√°nt√°kat √©s vir√°gokat nevelnek. Az aj√°nd√©kba kapott paradicsom pal√°nt√°inkat gondosan nevelgetj√ľk. Megtekintett√ľk a parkgondoz√°shoz haszn√°lt g√©peket munka k√∂zben. Iskol√°nk udvar√°t szebb√© tett√ľk balkonl√°d√°ba √ľltetett vir√°gainkkal. Ell√°togattunk a gyakorl√≥konyh√°ba, ahol a mindennapok sor√°n a konyhai kiseg√≠tŇĎ szak di√°kjainak gyakorlata folyik. Online j√°t√©kokon kereszt√ľl betekint√©st nyerhettek a gyerekek a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szakm√°kba. Digit√°lis mem√≥riak√°rty√°n megkerest√ľk a szakm√°k le√≠r√°s√°t a k√©p√ľkkel, sz√≥keresŇĎn k√ľl√∂nb√∂zŇĎ foglalkoz√°sokat kerest√ľnk, akaszt√≥f√°t √©s anagramm√°t j√°tszottunk. Majd az ‚ÄěAmerik√°b√≥l j√∂ttem‚ÄĚ c√≠mŇĪ j√°t√©kkal tett√ľk m√©g izgalmasabb√° a t√©mahetet. A t√©mah√©t sikeresnek bizonyult, el√©rte c√©lj√°t.
Pályaorientációs témahét beszámoló képekben >>
2021.05.12.

Brucknerné Haraszti Mária of.

Fenntarthatósági témahét beszámoló

A k√∂rnyezet v√©delme √©s a fenntarthat√≥s√°g √©rdek√©ben a gyerekekkel megismertett√ľk a t√©ma fontoss√°g√°t, hiszen ŇĎk is sokat tehetnek F√∂ld√ľnk v√©delm√©√©rt. A 3. √©s 4. oszt√°lyosok k√∂z√∂sen vettek r√©szt a Fenntarthat√≥s√°gi t√©mah√©ten. Besz√©lgett√ľnk a F√∂ldrŇĎl (bolyg√≥, levegŇĎ, sz√°razf√∂ld, v√≠z‚Ķ). F√∂ldg√∂mb√∂n megn√©zt√ľk, mi bor√≠tja a F√∂ld legnagyobb r√©sz√©t, mi√©rt nevezik k√©k bolyg√≥nak. Megn√©zt√ľnk egy r√∂vid mes√©t Gl√≥bir√≥l, a F√∂ld bolyg√≥r√≥l. √Āprilis 22-√©n meg√ľnnepelt√ľk a F√∂ld napj√°t. Ezzel kapcsolatos feladatokat oldottunk meg, kirak√≥ztunk, meghallgattuk a F√∂ld dal√°t, mem√≥ria j√°t√©kot j√°tszottunk. Kipr√≥b√°ltunk egy online szabadul√≥szob√°t, ahol a F√∂ld megment√©se mellett fontos tan√°csokat kaptunk f√∂ld√ľnk meg√≥v√°sa √©rdek√©ben. LisztbŇĎl, s√≥b√≥l, s√ľtŇĎporb√≥l pufifest√©ket k√©sz√≠tett√ľnk, amely felhaszn√°l√°s√°val nagyon √©rdekes k√©pek sz√ľlettek. Besz√©lgett√ľnk az √©lŇĎhelyek fontoss√°g√°r√≥l, √©lŇĎvil√°gr√≥l, arr√≥l, milyen k√°rokat okozhat az ember, annak milyen k√∂vetkezm√©nyei lehetnek, illetve √∂tleteket gyŇĪjt√∂tt√ľnk megelŇĎz√©sre. Feladatlapon megkerest√ľk az elb√ļjt √°llatokat, ezzel is szeml√©ltetve azok √©lŇĎ-√©s b√ļv√≥helyeit. Egy j√°t√©k seg√≠ts√©g√©vel megtudtuk, mennyi mindenhez kell az √°ram, az energia, hogyan lehet cs√∂kkenteni a felhaszn√°l√°s√°t. Meg√ļjul√≥ energiaforr√°sokkal ismerkedt√ľnk. Foglalkoztunk a szelekt√≠v hullad√©kgyŇĪjt√©s √©s komposzt√°l√°s fontoss√°g√°val is. Egy mese keret√©n bel√ľl megtanultuk a szelekt√≠v kuk√°k sz√≠neit. Kooperat√≠v csoportmunk√°ban kisz√≠nezt√ľk a hullad√©kgyŇĪjtŇĎket √©s sz√≥cs√≠kok seg√≠ts√©g√©vel sz√©tv√°logattuk a ‚Äúhullad√©kokat‚ÄĚ. Tableteken egy applik√°ci√≥ seg√≠ts√©g√©vel megtiszt√≠tottuk a k√∂rnyezet√ľnket (j√°tsz√≥teret, foly√≥t, stb...). Megbesz√©lt√ľk, hogy oszt√°lyszinten hogyan √≥vhatjuk k√∂rnyezet√ľnket (szelekt√≠ven gyŇĪjtj√ľk a pap√≠rt, mŇĪanyagot, tiszt√°n tartjuk k√∂rnyezet√ľnket, vir√°got √ľltett√ľnk, vigy√°zunk az √°llatokra, n√∂v√©nyekre). V√©dett √°llatokkal ismerkedt√ľnk online j√°t√©kok seg√≠ts√©g√©vel. A term√©szetv√©delmi ter√ľletek fogalm√°val, jelentŇĎs√©g√©vel is foglalkoztunk, megfogalmaztuk a helyes magatart√°s szab√°lyait a term√©szetben.
Fenntarthatósági témahét képekben >>
2021.05.11.

Rittlingerné Csibi Kinga of.

F√∂ld napja az elsŇĎ oszt√°lyban

A F√∂ld napja keret√©ben a k√∂rnyezetv√©delem fontoss√°g√°t hangs√ļlyoztuk. N√©h√°ny vide√≥ keret√©ben megismerkedt√ľnk Gl√≥bival, √©s a F√∂ld bolyg√≥ mes√©ivel. K√ľl√∂nb√∂zŇĎ tev√©kenys√©gekkel (puzzle kirak√°sa, k√©pek √©s √°rnyk√©peik egyeztet√©se, sz√≠nezŇĎk √©s √∂sszek√∂tŇĎs feladatlapok) olyan fontos t√©m√°kat √©rintett√ľnk, mint a m√©rt√©kletes v√≠z- √©s √°ramfogyaszt√°s, csomagol√≥anyagok felhaszn√°l√°s√°nak cs√∂kkent√©se, a szelekt√≠v hullad√©kgyŇĪjt√©s √©s az √ļjrahasznos√≠t√°s. Ezek kapcs√°n szitu√°ci√≥s j√°t√©kokban elj√°tszottuk, hogy maguk a gyerekek mit tehetnek a k√∂rnyezet√ľk√©rt, annak v√©delm√©√©rt. Saj√°t megfogalmaz√°suk szerint p√©ld√°ul a felesleges v√°s√°rl√°s elker√ľl√©se, a hullad√©kok anyag√°nak megfigyel√©se, megnevez√©se, majd a megfelelŇĎ szemetesbe helyez√©se, a villany lekapcsol√°sa, mikor arra nincs sz√ľks√©g, illetve a v√≠zcsapok elz√°r√°sa fogmos√°s sor√°n. Ilyen √©s ehhez hasonl√≥ h√©tk√∂znapi cselekv√©sek, amelyekre ezent√ļl jobban odafigyelnek majd. V√©g√ľl k√©t plak√°t elk√©sz√≠t√©se sor√°n maguk a gyerekek fogalmazt√°k meg a k√∂rnyezetv√©delemrŇĎl tanultakat.
F√∂ld napja az elsŇĎ oszt√°lyban k√©pekben >>
2021.05.06.

Mertesz Anett of.

Pályaorientációs nap az 1. osztályban

Az iskol√°ba l√©p√©stŇĎl kezdve nagy figyelmet ford√≠tunk tanul√≥ink tev√©keny√©geken kereszt√ľl val√≥ fejleszt√©s√©re.
Az als√≥ tagozaton, a P√°lyaorient√°ci√≥s nap keret√©ben mutatjuk be a gyerekeknek int√©zm√©ny√ľnk szakiskol√°j√°ban tanulhat√≥ mesters√©geket.
Az elsŇĎ oszt√°ly a kerti munk√°sok, parkgondoz√≥k feladataival ismerkedett meg. Megn√©zt√ľk az iskolai √ľvegh√°zat, a szakiskol√°sok vetem√©nyez√©s√©t, gazol√°s√°t. Ezut√°n mi is elvetett√ľk retek, snidling, petrezselyem magjainkat. Bab cs√≠r√°ztat√°s√°val k√≠s√©rletezt√ľnk.
Nagy √©lm√©ny volt figyelni a kis n√∂v√©nyk√©k elŇĎb√ļj√°s√°t.
Pályaorientációs nap az 1. osztályban képekben >>
2021.05.04.

Szabadin√© Kov√°cs √Āgnes mkv.

A k√∂vetkezŇĎ tan√©vben is szeretettel v√°rjuk a gyermekek jelentkez√©s√©t a r√≥mai katolikus hit- √©s erk√∂lcstan √≥r√°ra.
A d√∂nt√©shez az al√°bbi linken szeretn√©nk r√∂vid seg√≠ts√©get ny√ļjtani.

https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/4263-varjuk-a-gyermekek-jelentkezeset-hit-es-erkolcstan-orara

EG√ČSZS√ČGV√ČDELMI NAP - Moh√°cs

A napokban a j√°rv√°nyhelyzet miatt int√©zm√©nyen bel√ľl, oszt√°lyonk√©nt ker√ľlt megrendez√©sre a szok√°sos Eg√©szs√©gv√©delmi projekt z√°r√°sak√©nt az Eg√©szs√©gv√©delmi nap is. A tanul√≥k √©rdeklŇĎdŇĎek, fegyelmezettek voltak. Sz√∂vegfeldolgoz√°s ‚Äď ismeret √©s sz√≥kincsgyŇĪjt√©s, inform√°ci√≥s kisfilmek megtekint√©se, interakt√≠v j√°t√©kos feladatok megold√°sa, rajzol√°s voltak a fŇĎbb programelemek a hasznos √©s sikeres napon. FŇĎbb t√©mak√∂r√∂k az eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°s, √©letm√≥d, k√°ros szenved√©lyek, ment√°lis eg√©szs√©g megŇĎrz√©se voltak.

2020.12.13.
Porthné Tölgyesi Dóra

P√ĀLYAV√ĀLASZT√ĀSI NAP - Moh√°cs

A napokban a j√°rv√°nyhelyzet miatt int√©zm√©nyen bel√ľl, oszt√°lyonk√©nt ker√ľlt megrendez√©sre a szok√°sos P√°lyaorient√°ci√≥s nap. A tanul√≥k √©rdeklŇĎdŇĎek, fegyelmezettek voltak. Sz√∂vegfeldolgoz√°s ‚Äď ismeret √©s sz√≥kincsgyŇĪjt√©s, inform√°ci√≥s kisfilmek megtekint√©se, interakt√≠v j√°t√©kos feladatok megold√°sa, rajzol√°s voltak a fŇĎbb programelemek a hasznos √©s sikeres napon.

2020.12.13.
Porthné Tölgyesi Dóra

M√°rton nap az elsŇĎ oszt√°lyban

November 9-√©n kezdt√ľnk el megismerkedni Szent M√°rton t√∂rt√©net√©vel, √©s a M√°rton napi hagyom√°nyokkal.
A magyar √≥r√°kon a gyerekek meghallgatt√°k Szent M√°rton legend√°j√°t, majd a t√∂rt√©net illusztr√°ci√≥inak seg√≠ts√©g√©vel ŇĎk maguk is elmes√©lhett√©k azt, saj√°t szavaikkal. Ezut√°n az √∂sszekeveredett k√©peket rendezt√©k helyes sorrendbe. A M√°rton napi t√©m√°j√ļ dob√≥kock√°val is j√°tszottunk, melynek seg√≠ts√©g√©vel a t√∂rt√©net egy-egy r√©szlet√©t id√©zhett√©k fel √©s mes√©lhett√©k el a gyerekek.
V√©g√ľl a legenda dramatiz√°l√°sa k√∂vetkezett, amelyben mindenki szerepelt, jelmezekkel (M√°rton k√∂penye, az √∂reg koldus rongyos ruh√°ja, liba fejp√°ntok √©s p√ľsp√∂ki s√ľveg) √©s egy√©b eszk√∂z√∂kkel (M√°rton kardja, pajzsa, a koldus √ľres t√°ny√©rja) is sz√≠nes√≠tett√ľk a kis ‚ÄěmŇĪsort‚ÄĚ. A gyerekek ezt rendk√≠v√ľl √©lvezt√©k, k√©rt√©k, hogy t√∂bb szereposzt√°sban is elj√°tsszuk.
Matematika √≥r√°kon k√ľl√∂nb√∂zŇĎ lib√°s tematik√°j√ļ sz√°mol√°si feladatokat v√©gezt√ľnk √©s fejlesztŇĎ j√°t√©kokat j√°tszottunk. A legnagyobb kedvenc pedig M√°rton legend√°j√°nak feleleven√≠t√©se volt a bee-bot seg√≠ts√©g√©vel. A robotm√©hecske v√©gig k√∂vette M√°rton t√∂rt√©net√©nek az √°llom√°sait, ahov√° a gyerke ir√°ny√≠thatt√°k.
√Čnek-zene: Lib√°s mond√≥k√°kat √©s √©nekeket hallgattunk meg √©nek√≥r√°n, majd k√∂z√∂sen t√°ncoltunk t√∂bb dalra is (Sz√°z liba egy sorba, M√°rton napj√°n lib√°t esz√ľnk‚Ķ).
Technika √©s tervez√©s: K√∂z√∂sen megn√©zt√ľnk egy prezent√°ci√≥t a M√°rton napi hagyom√°nyokr√≥l, melyben sok √©rdekess√©get hallhattak a gyerekek. A hagyom√°nyokhoz kapcsol√≥d√≥an mi is elk√©sz√≠tett√ľk saj√°t lampionjainkat befŇĎttes√ľvegbŇĎl √©s sz√≠nes pap√≠rokb√≥l, majd minden gyerek meggy√ļjthatta a saj√°t m√©cses√©t. Ez legt√∂bbj√ľknek √ļj √©s nagyon izgalmas √©lm√©ny volt.
Vizu√°lis kult√ļra: Lib√°t festett√ľnk pufi-fest√©kkel. Ennek √©rdekess√©ge, hogy m√°r mag√°t a fest√©ket is a gyerekek √°ll√≠tott√°k elŇĎ, ŇĎk kevert√©k ki, √©s ŇĎk is sz√≠nezt√©k. A s√ľtŇĎporral kevert massz√°b√≥l sz√≠nes lapra feh√©r lib√°t √©s narancss√°rga l√°bakat √©s csŇĎr√∂ket festettek, majd az elk√©sz√ľlt festm√©nyt mikrohull√°m√ļ s√ľtŇĎbe helyezt√©k, ahol a lib√°k teste ‚Äěfelpuffadt‚ÄĚ, tapinthat√≥an puh√°ra. Egyedi, sz√©p munk√°k lettek, a gyerekek b√ľszk√©n mutogatt√°k ŇĎket.
Testnevel√©s √≥r√°n l√ļdtalp torn√°t, √©s lib√°s tematik√°j√ļ √ľgyess√©gi j√°t√©kokat j√°tszottak.
Valamint a hagyom√°nyokhoz kapcsol√≥d√≥an, csak hogy ‚Äěne √©hezz√ľnk‚ÄĚ, megk√≥stoltuk a zs√≠ros kenyeret is, √≠gy mag√°t a M√°rton napot igazi liba-lakom√°val z√°rtuk.

2020.11.13.
Mertesz Anett, Herger Adrien

M√°rton nap a m√°sodik oszt√°lyban

Oszt√°lyunkban a M√°rton napot megelŇĎzŇĎen is foglalkoztunk a k√∂zelgŇĎ esem√©nnyel.
Magyar nyelv √©s irodalom √≥r√°n megismerkedt√ľnk Szent M√°rton t√∂rt√©net√©vel, illetve M√°rton napi versekkel is. A tanul√≥k kedvenc√©v√© v√°lt a lib√°s olvas√≥s t√°rsasj√°t√©k, melynek sor√°n a tanul√≥k b√°bukkal j√°tszva, dob√≥kock√°t dobva l√©ptek az adott mezŇĎre, melyen szavak szerepeltek. Ha sikeresen elolvast√°k, akkor folytat√≥dott a j√°t√©k egy √ļjabb j√°t√©kos dob√°s√°val.
Matematika √≥r√°kon a tanul√≥k mŇĪveletekrŇĎl √≠t√©lt√©k meg , hogy azok eredm√©nyei helyesek vagy helytelenek, √≠gy v√°logatva ragasztott√°k fel a pap√≠rokat a lib√°s plak√°tra.
K√∂rnyezetismeret √≥r√°n k√©sz√≠tett√ľnk egy lib√°s plak√°tot, melyen r√©szletesen elemezt√ľk a liba testfel√©p√≠t√©s√©t, t√°pl√°lkoz√°s√°t, √©lŇĎhely√©t, a lib√°k fajt√°it √©s egy√©b √©rdekess√©gekkel is foglalkoztunk.
√Ėn√°ll√≥ foglalkoz√°sokon sok √©rdekes t√°rgy k√©sz√ľlt. ElŇĎsz√∂r lib√°s k√©pet rakhattak ki a tanul√≥k mozaik darabokb√≥l, ezut√°n kanalakb√≥l k√©sz√≠tett√ľnk libab√°bokat, k√©sŇĎbb kis √ľvegekbŇĎl k√©sz√≠tett√ľnk lampionokat, melyeket a tanul√≥k kedv√ľkre dekor√°lhattak. K√©sŇĎbb spatul√°kb√≥l k√©sz√ľltek lib√°s k√©pek. A spatul√°kat k√©pszerŇĪen √∂sszeragasztottuk, lefestett√ľk, majd lib√°kkal √©s egy√©b dekor√°ci√≥s elemekkel d√≠sz√≠tett√ľk.
√Čnek-zene √≥r√°kon k√∂rben j√°rva √©nekelt√ľk a kedvenc lib√°s dalainkat: Sz√°z liba egy sorban, M√°rton napj√°n lib√°t esz√ľnk.
A tízórai hagyományosan minden évben a zsíros kenyér, így volt ez most is: libahagymával, törött paprikával és teával- sok gyermek örömére.
√Ėn√°ll√≥ foglalkoz√°son ker√ľlt sor a youtubon megtal√°lhat√≥ M√°rton napi vide√≥ megtekint√©s√©re is, ahol sok √©rdekes n√©pszok√°sr√≥l, megfigyel√©srŇĎl hallhattunk. K√©sŇĎbb az interakt√≠v t√°bl√°n lib√°s puzzlet raktak ki a tanul√≥k.
√Ėsszess√©g√©ben nagyon tartalmas napokat tudhatunk magunk m√∂g√∂tt, sok √ļj , √©rdekes inform√°ci√≥val lett gazdagabb a m√°sodik oszt√°ly, mindemellett sok sz√©p pillanatot t√∂lt√∂tt√ľnk egy√ľtt.

2020.11.13.
Kisszabó Zsuzsanna

M√°rton nap a harmadik oszt√°lyban

Ňźszany√≥ projekt√ľnk 3. het√©nek t√©m√°ja a M√°rton nap.
Megismerkedt√ľnk M√°rton legend√°j√°val, elj√°tszottuk, dramatiz√°ltunk. M√°rton napi n√©pszok√°sokat gyŇĪjt√∂tt√ľnk. Feldolgoztuk, b√°bokat k√©sz√≠tett√ľnk a Hogyan osztotta el a paraszt a lib√°kat? c√≠mŇĪ mes√©hez. Lib√°s mond√≥k√°kat, verseket, √©nekeket tanultunk. M√°rton nappal, lib√°val kapcsolatos online j√°t√©kokat kerest√ľnk, majd kipr√≥b√°ltuk ezeket (kv√≠z, kirak√≥, labirintus, p√°rkeresŇĎ stb.). Matematika √≥r√°n ‚Äělibasort‚ÄĚ k√©sz√≠tett√ľnk a sz√°mokb√≥l, lib√°t sz√≠nezt√ľnk a sz√°mt√°bl√°n, kukoricaszemeket sz√°ml√°ltunk. K√∂rnyezetismeret √≥r√°n tanultunk a baromfiudvar lak√≥ir√≥l. Gondolatt√©rk√©pet k√©sz√≠tett√ľnk a lib√°r√≥l. Megtanultuk a tulajdons√°gait, testfel√©p√≠t√©s√©t, t√°pl√°lkoz√°s√°t, szaporod√°s√°t, haszn√°t az ember sz√°m√°ra. A napk√∂ziben tanultunk lib√°s fog√≥j√°t√©kot, mem√≥ria k√°rty√°kat k√©sz√≠tett√ľnk, saj√°t k√©sz√≠t√©sŇĪ lib√°s d√≠szekkel dekor√°ltuk az oszt√°lyt, megn√©zt√ľk a Ludas Matyi c√≠mŇĪ mes√©t. M√°rton napi t√©mahet√ľnk f√©nypontja minden √©vben a zs√≠ros keny√©r party. Az idei √©vben oszt√°lyszinten k√©sz√≠tett√ľk el a zs√≠ros kenyer√ľnket lilahagym√°val. J√°tszottunk lib√°s t√°rsasj√°t√©kot, √©nekelt√ľnk, t√°ncoltunk, nagyon j√≥l √©rezt√ľk magunkat.


2020.11.13.
Rittlingerné Csibi Kinga, Géczi Tímea

M√°rton nap a negyedik oszt√°lyban

Magyar nyelv és irodalom:
Szent M√°rton t√∂rt√©net√©nek megismer√©s√©vel, olvas√°s√°val, feldolgoz√°s√°val kezdt√ľk a M√°rton napi projekt√ľnk megval√≥s√≠t√°s√°t.
A t√∂rt√©net megismer√©se ut√°n plak√°tot k√©sz√≠tett√ľnk, amelyet ki√°ll√≠tottunk az als√≥ tagozat folyos√≥j√°n. Szent M√°rton legend√°j√°nak dramatiz√°l√°sa nagy sikert aratott a gyerekek k√∂r√©ben, t√∂bbsz√∂r is elj√°tszottuk a szerepek felcser√©l√©s√©vel. A gyerekek digit√°lis kompetenci√°j√°nak fejleszt√©s√©t is elŇĎseg√≠tette, hogy az interneten kerest√ľnk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ M√°rton napi mond√≥k√°kat √©s verseket, amelynek olvas√°sa ut√°n egyet meg is tanult az oszt√°ly. Ezt k√∂vetŇĎen az interakt√≠v t√°bl√°n√°l j√°tszottunk k√∂z√∂sen lib√°s mem√≥riaj√°t√©kot, illetve sz√≥keresŇĎt. Majd egy kv√≠zzel z√°rtuk az √≥r√°t szint√©n az interakt√≠v t√°bl√°n√°l.
Technika √©s √©letvitel: Technika √≥r√°n is tov√°bb folytattuk Szent M√°rtonr√≥l sz√≥l√≥ legenda feldolgoz√°s√°t. Dob√≥kock√°t k√©sz√≠tett√ľnk Szent M√°rton √©let√©nek egy-egy esem√©nyeivel, majd Dobj √©s folytasd a t√∂rt√©netet! j√°tszottunk a kock√°val. Lib√°s fejp√°ntot is k√©sz√≠tett√ľnk, amelynek nagy haszn√°t vett√ľk az √ļjonnan tanult lib√°s j√°t√©kunkn√°l. Valamint testnevel√©s √≥r√°n is a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mozg√°sos j√°t√©kokn√°l.
Matematika:
Szent M√°rton legend√°j√°nak feleleven√≠t√©s√©vel kezdt√ľk az √≥r√°t, melyet k√©pek seg√≠ts√©g√©vel oldottak meg a gyerekek az interakt√≠v t√°bl√°n. Ezt egy lib√°s wordwallos feladat k√∂vette, melyben a jobb-bal differenci√°l√°s volt a fŇĎ feladat. Majd a 100-as sz√°mk√∂rben egy lib√°s puzzle j√°t√©k k√∂vetkezett, ahol n√∂vekvŇĎ sorrendben kellett a sz√°mokat egym√°s mell√© ragasztani, √≠gy kapt√°k meg a k√©pet. Ezt egy csoportmunka k√∂vette, ahol a sz√≥beli sz√°mol√°st gyakorolt√°k a tanul√≥k 100-as sz√°mk√∂rben. ErrŇĎl egy nagyon sz√©p lib√°s plak√°tot k√©sz√≠tett√ľnk.
Testnevelés:
A Libap√°sztor fog√≥n√°l a Sz√°z liba egy sorban kezdetŇĪ √©nekkel v√°lasztott√°k ki a fog√≥t, majd Libasorban j√°r√°s k√∂zben bemeleg√≠tŇĎ gyakorlatokat v√©geztek a gyerekek. Ezut√°n √ľgyess√©gi gyakorlatok k√∂vetkeztek libatoj√°ssal (toj√°shord√°s, toj√°sterel√©s). Sz√≠nek szerint kellett v√°logatniuk a toj√°sokat a gyerekeknek a k√∂vetkezŇĎ feladatban. V√©g√ľl a j√≥ hangulat√ļ √≥r√°t a G√ļn√°r, g√ļn√°r ki az √≥lb√≥l 1, 2, 3! J√°t√©kkal z√°rtuk. A napk√∂ziben sok √©rdekes feladatot oldottak meg a gyerekek, amely a harmadik oszt√°ly besz√°mol√≥j√°ban olvashat√≥.

2020.11.13.
Brucknerné Haraszti Mária, Herger Adrien, Géczi Tímea

Halloween témahét a szakiskolában 2020. október (Mohács)


Az ŇĎszi sz√ľnet elŇĎtti utols√≥ h√©ten rendezte meg a szakiskolai munkak√∂z√∂ss√©g a Halloween t√©mahetet. A rengeteg k√ľl√∂nb√∂zŇĎ j√°t√©kos feladat megold√°sa mellett, sz√≥ volt a Halloween t√∂rt√©net√©rŇĎl, jelk√©p√©rŇĎl √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ n√©pszok√°sokr√≥l.
A témahetet online quiz-zel és dekoratív plakátok készítésével zártuk.
Pred√°cs Andrea

Halloween témahét a szakiskolában képekben >>

Ňźszi sz√ľnet

Utolsó tanítási nap, hazautazás a kollégiumból: 2020. október 21. (szerda)

ElsŇĎ tan√≠t√°si nap, bek√∂lt√∂z√©s a koll√©giumba: 2020. november 2. (h√©tfŇĎ)

Kolping MŇĪv√©szeti Iskola ŇĎszi k√©zmŇĪves √≥r√°in k√©sz√ľlt munk√°k 2020. okt√≥ber (Moh√°cs)


Kolping MŇĪv√©szeti Iskola 2020 ŇĎszi k√©zmŇĪves √≥r√°in k√©sz√ľlt munk√°k k√©pekben >>

A mi boldogs√°gfokoz√≥ h√°l√°nk ‚Äď hogy egy√ľtt lehet√ľnk √ļjra

A tan√©vkezd√©shez kiv√°l√≥an illett a szeptemberi t√©mak√∂r, hiszen gyerekek √©s felnŇĎttek egyar√°nt h√°l√°val kezdt√©k a szeptembert, hogy √ļjra szem√©lyesen tal√°lkozhattunk, egy√ľtt lehet√ľnk. Felid√©zt√ľk a ny√°ri pillanatokat, k√∂z√∂s rajzot k√©sz√≠tett√ľnk r√≥la. Besz√©lgett√ľnk r√≥la, hogy mi v√°r r√°juk ezeken az √≥r√°kon, mirŇĎl fogunk besz√©lgetni, milyen t√©m√°kat √©rint√ľnk a t√≠z h√≥nap alatt! √ĖsszegyŇĪjt√∂tt√ľk, hogy a 10 t√©ma hallat√°n milyen elv√°r√°saik vannak a di√°koknak, milyen t√©m√°kra lenn√©nek k√≠v√°ncsiak, √©s milyen k√©rd√©sek mer√ľlnek fel benn√ľk. A h√°la t√©m√°ban legn√©pszerŇĪbb lett, hogy h√°l√°sak vagyunk ami√©rt √ļjra egy√ľtt lehet√ľnk az iskol√°ban. Csal√°di h√°lalelt√°rt k√©sz√≠tett√ľnk, h√°lalevelet √≠rtunk √©s c√≠mezt√ľnk. H√°la-sz√≠nezŇĎk k√©sz√ľltek, √©s meghallhattuk Bagdi Bella J√≥l √©rzem magam c√≠mŇĪ, szeptember havi dal√°t is.
Porthn√© T√∂lgyesi D√≥ra - oszt√°lyfŇĎn√∂kTisztelt Sz√ľlŇĎ / GondviselŇĎ!
Szeptember 1-√©n az 1. oszt√°lyok kiv√©tel√©vel a tan√©vnyit√≥ √ľnneps√©gek nem lesznek nyilv√°nosak, a di√°koknak az √©vnyit√≥ √ľnneps√©g oszt√°lyszintŇĪ lesz.
Az √©rintett sz√ľlŇĎk csak az elsŇĎ oszt√°lyosok √©vnyit√≥j√°n vehetnek r√©szt - tanul√≥k√©nt egy sz√ľlŇĎ -sz√°jmaszk visel√©se k√∂telezŇĎ.
A koll√©giumi, napk√∂zis, menz√°s beiratkoz√°s √©s a tanszerek √°tv√©tele (azon sz√ľlŇĎk r√©sz√©re, akik erre vonatkoz√≥ √©rtes√≠t√©st kaptak) a szok√°sos m√≥don, szeptember 1-√©n 8.00-t√≥l a f√∂ldszinti aul√°ban t√∂rt√©nik. A sz√ľlŇĎk r√©sz√©re itt is k√∂telezŇĎ a sz√°jmaszk visel√©se.

P√°ly√°zat Gyermekfel√ľgyelŇĎ munkak√∂r bet√∂lt√©s√©re (Moh√°cs) >>>


Pályázat Gyógypedagógus munkakör betöltésére (Bóly) >>>


Pályázat Gyógypedagógiai asszisztens munkakör betöltésére (Bóly)>>>


P√°ly√°zat Gyermekfel√ľgyelŇĎ munkak√∂r bet√∂lt√©s√©re (Old)>>>


Pályázat Gyógypedagógus munkakör betöltésére (Mohács)>>>


Pályázat Gyógypedagógus/Logopédus munkakör betöltésére (Mohács)>>>


2019-2020 tanév

√Āltal√°nos Iskolai Ballag√°s k√©pekben >>


Szakiskolai beiratoz√°s

Tisztelt Sz√ľlŇĎ / GondviselŇĎ!
Az Emberi ErŇĎforr√°sok Minisztere 10/2020. (V.29.) EMMI hat√°rozata √©rtelm√©ben ez√ļton √©rtes√≠tj√ľk a 2020/2021. tan√©vre t√∂rt√©nŇĎ k√∂z√©pfok√ļ iskolai beiratkoz√°sr√≥l.
A k√∂z√©pfok√ļ iskol√°ba felv√©telt nyert tanul√≥ sz√ľlŇĎje vagy t√∂rv√©nyes k√©pviselŇĎje √ļtj√°n az iskol√°ba szem√©lyesen vagy elektronikus √ļton is beiratkozhat.
Elektronikus beiratkoz√°sra a KR√ČTA e-√úgyint√©z√©s fel√ľlet√©n 2020. j√ļnius 15-tŇĎl 2020. j√ļnius 22-ig van lehetŇĎs√©g a ‚ÄěBeiratkoz√°s k√∂z√©pfok√ļ int√©zm√©nybe‚ÄĚ (BKI) folyamat seg√≠ts√©g√©vel. Amennyiben, ebben az idŇĎszakban nem siker√ľl online kit√∂lteni √©s felt√∂lteni a dokumentumokat, akkor mindenk√©ppen szem√©lyesen kell az iskol√°ban a beiratkoz√°st lebonyol√≠tani!


A személyes beiratkozás
2020. j√ļnius 23-√°n, kedden 8 √≥r√°t√≥l 12 √≥r√°ig vagy
2020. j√ļnius 24-√©n, szerd√°n 8 √≥r√°t√≥l 12 √≥r√°ig t√∂rt√©nik a
Meixner Ildikó EGYMI intézményében (7700 Mohács, Kórház utca 1-3.).

Szem√©lyes beiratkoz√°s eset√©n k√©rj√ľk, hogy a felsorolt iratokat, okm√°nyokat hozza mag√°val a fenti idŇĎpontokra:
Tanulói személyes okmányai:
- személyazonosító igazolvány
- lakcímkártya
- TAJ k√°rtya
- adókártya
- di√°kigazolv√°ny
- Tanuló 8. osztály befejezését igazoló bizonyítvány
- ElsŇĎ fok√ļ munkak√∂ri orvosi alkalmass√°gi v√©lem√©ny
- Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításáról szóló érvényes határozat
- Hátrányos helyzet megállapításáról szóló érvényes határozat
- Nevelésbe vételi határozat (állami nevelt gyermek esetén)

Sz√ľlŇĎ / GondviselŇĎ szem√©lyes okm√°nyai:
- személyazonosító igazolvány
- lakcímkártya
- TAJ k√°rtya

Ha nincs √©rv√©nyes Meixner Ildik√≥ EGYMI √°ltal ki√°ll√≠tatott di√°kigazolv√°nya, lehetŇĎs√©g van di√°kigazolv√°ny ig√©nyl√©s√©re is, mely ingyenesen ker√ľl ki√°ll√≠t√°sra. Az ehhez sz√ľks√©ges NEK adatlapot a Korm√°nyablakban kell ig√©nyelni szem√©lyesen a tanul√≥nak a szem√©lyazonos√≠t√≥ igazolv√°nya √©s lakc√≠mk√°rty√°ja bemutat√°s√°val. A kapott NEK adatlapot az int√©zm√©nybe kell behozni legk√©sŇĎbb szeptember 15-ig.
Szem√©lyes beiratkoz√°s eset√©n a sz√ľks√©ges nyomtatv√°nyok kit√∂lt√©s√©ben sz√≠vesen seg√≠t√ľnk!

A SIKERES parkgondozó szakmai vizsga képekben >>


Moh√°csi Tanker√ľleti K√∂zpont p√°ly√°zatot hirdet Meixner Ildik√≥ EGYMI int√©zm√©nyegys√©g-vezetŇĎ (magasabb vezetŇĎ) beoszt√°s ell√°t√°s√°ra >>>


Tisztelt Sz√ľlŇĎk, kedves Tanul√≥k!
2020. j√ļnius 2. √©s 26. k√∂z√∂tt lehetŇĎs√©g van iskol√°nkban is gyermekfel√ľgyeletet ig√©nyelni, melyhez az iskol√°ban t√∂rt√©nŇĎ √©tkez√©st is tudjuk biztos√≠tani, a megszokott m√≥don. Koll√©giumi elhelyez√©st j√ļnius 15-ig a korm√°nyrendelet √©rtelm√©ben biztos√≠tani nem tudunk.
Ebben az idŇĎszakban A Meixner EGYMI B√≥lyi tagint√©zm√©ny√©nek tanul√≥it is a moh√°csi k√∂zponti iskol√°ban l√°tjuk el (7700 Moh√°cs, K√≥rh√°z u. 1-3.).
A fel√ľgyelet sor√°n a gyermekek felz√°rk√≥ztat√°s√°r√≥l √©s j√°t√©k-, valamint mozg√°slehetŇĎs√©g√©rŇĎl, valamint az eg√©szs√©g√ľgyi elŇĎ√≠r√°sok betart√°s√°r√≥l gondoskodunk. A fel√ľgyeletet csak eg√©szs√©ges gyermek veheti ig√©nybe, viszont a sz√ľlŇĎtŇĎl munk√°ltat√≥i igazol√°st nem k√©r√ľnk.


Tisztelt Sz√ľlŇĎk!
√Ėr√∂mmel t√°j√©koztatjuk √Ėn√∂ket, hogy a 215/2020 (V.20.) korm√°ny rendelete √©rtelm√©ben √≥vod√°nk 2020. m√°jus 25-tŇĎl √ļjra kinyit a megszokott rend szerint.
K√©rem √Ėn√∂ket vegy√©k fel a kapcsolatot az √≥vod√°val, √©s jelezz√©k h√©tfŇĎi kezd√©s√ľket, hogy az √©tkez√©s biztos√≠tott legyen gyermek√ľk r√©sz√©re.
Azonban ha gyermek√ľket eg√©szs√©ge √©rdek√©ben otthon k√≠v√°nj√°k tartani, lehetŇĎs√©g van r√°, a vesz√©lyhelyzet fenn√°ll√°s√°ig hi√°nyz√°s√°t igazoltnak tekintj√ľk.


A SIKERES konyhai kiseg√≠tŇĎ szakmai vizsga k√©pekben >>


A tantermen k√≠v√ľli digit√°lis munkarendben val√≥ r√©szv√©tel sor√°n megval√≥sul√≥ adatkezel√©srŇĎl sz√≥l√≥ t√°j√©koztat√≥, √ļtmutat√≥

Adatkezelési tájékoztató letöltése, megtekintése >>>
Adatkezel√©si √ļtmutat√≥ let√∂lt√©se, megtekint√©se >>>

TISZTELT √ĖNKORM√ĀNYZATOK, CSAL√ĀDSEG√ćTŇź SZOLG√ĀLATOK!

√Ėsszegezve elŇĎzŇĎ k√©t het√ľnket a Meixner Ildik√≥ EGYMI vezet√©se √©s pedag√≥gusai, ism√©telten szeretn√©k megk√∂sz√∂nni a Moh√°csi, B√≥lyi, Sikl√≥si j√°r√°s telep√ľl√©si √Ėnkorm√°nyzatainak, Csal√°dseg√≠tŇĎ √©s T√°mogat√≥ Szolg√°latoknak az √∂nk√©ntes seg√≠tŇĎk√©szs√©g√©t, a h√°tr√°nyos helyzetŇĪ, saj√°tos nevel√©si ig√©nyŇĪ tanul√≥ink heti tananyag√°nak kinyomtat√°s√°ban, √©s a sz√ľlŇĎkh√∂z t√∂rt√©nŇĎ eljuttat√°s√°ban. A tov√°bbi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s rem√©ny√©ben k√≠v√°nunk j√≥ eg√©szs√©get az al√°bbi
√ĖNKORM√ĀNYZATOKNAK:
Babarc
B√°r
Belv√°rdgyula/K√°toly
Borj√°d
DunaszekcsŇĎ √Āltal√°nos iskola
Görcsönydoboka
Homor√ļd
K√°s√°d
Kislippó
Kölked
Lánycsók, Kisnyárád
Lippó
Magyarbóly
Majs
Máriakéménd
Nagyhars√°ny
Nagyny√°r√°d, S√°torhely
Szajk
Szederkény
Székelyszabar
√öjmoh√°cs
Versend
Véménd
SzŇĪr

CSAL√ĀDSEG√ćTŇź SZOLG√ĀLATOKNAK
B√≥lyi Csal√°dseg√≠tŇĎ Szolg√°lat
Beremendi Csal√°dseg√≠tŇĎ Szolg√°lat
Moh√°csi Csal√°dseg√≠tŇĎ Szolg√°lat
Vill√°nyi Csal√°dseg√≠tŇĎ Szolg√°lat

T√ĀMOGAT√ď SZOLG√ĀLATOKNAK
Szent Erzsébet Támogató Szolgálat
Újmohácsi Támogató Szolgálat

Tisztelt Sz√ľlŇĎk, kedves Di√°kok!

Mint tudj√°k, a j√°rv√°ny√ľgyi v√©szhelyzet miatt, minden iskol√°nak √°t kell √°llnia az √ļgynevezett tanterven k√≠v√ľli tan√≠t√°sra. Mindannyiunk eg√©szs√©gv√©delme √©rdek√©ben az iskolai tantermi oktat√°s √°tmenetileg nem lehets√©ges.
Ennek √©rdek√©ben az al√°bbiakat k√©rj√ľk √Ėn√∂ktŇĎl!
1. Bizony√°ra az oszt√°lyfŇĎn√∂k√∂ktŇĎl m√°r √©rtes√ľltek arr√≥l, hogy azon sz√ľlŇĎk gyermekei sz√°m√°ra, akiknek a munk√°ja n√©lk√ľl√∂zhetetlen a j√°rv√°nnyal kapcsolatos feladatok, valamint az egy√©b k√∂zfeladatok √©s a k√∂zell√°t√°s biztos√≠t√°s√°hoz, ig√©ny eset√©n m√°r fel√ľgyeletet biztos√≠tunk. Felh√≠vom az ig√©nybe vevŇĎk figyelm√©t, hogy kiscsoportos fel√ľgyelet eset√©ben is magasabb a fertŇĎz√©svesz√©ly, mint ha otthon lenne a gyermek.
2. Azon tanul√≥k sz√°m√°ra, akik √©tkez√©st (eb√©det) ig√©nyelnek, ennek megszervez√©se folyamatban van, ennek pontos lebonyol√≠t√°s√°r√≥l, az egyeztet√©seket k√∂vetŇĎen adunk r√©szletes t√°j√©koztat√°st.
3. A k√∂z√∂s munka √©rdek√©ben k√©rj√ľk, hogy aki m√©g nem regisztr√°lt az int√©zm√©nyi KR√ČTA fel√ľlet√©n, az halad√©ktalanul tegye meg, mert az lesz a tanul√°s √©s kapcsolattart√°s elsŇĎdleges seg√©deszk√∂ze.

√Ėn, mint Sz√ľlŇĎ k√∂zvetlen√ľl nyomon k√∂vetheti gyermeke tanulm√°nyi teljes√≠tm√©ny√©t, egyes tan√≥r√°k anyag√°t. Ez√©rt mindenk√©pp fontos, hogy az al√°bbiakban le√≠rt m√≥don haszn√°lja a KR√ČTA rendszert.

B√∂ng√©szŇĎn kereszt√ľl:
klik038442001.e-kreta.hu
Használható bármilyen eszközön (számítógép, laptop, tablet, mobiltelefon).
felhasználónév: a gyermek OM azonosítója
jelsz√≥: gyermek sz√ľlet√©si √©v, h√≥nap, nap k√∂tŇĎjellel elv√°lasztva

Applikávióval:
APPLIK√ĀCI√ď LET√ĖLTHETŇź:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.eKreta.KretaAndroid&hl=hu
felhasználónév: a gyermek OM azonosítója
jelsz√≥: gyermek sz√ľlet√©si √©v, h√≥nap, nap k√∂tŇĎjellel elv√°lasztva
4. ElŇĎ√≠r√°s, hogy az iskol√°ban √©s/vagy koll√©giumban semmilyen tanul√≥i tulajdon√ļ eszk√∂z, t√°rgy nem maradhat. Ezek √∂sszecsomagol√°s√°r√≥l gondoskodtunk. A n√©vre sz√≥l√≥ csomagok √°tvehetŇĎk iskol√°nk port√°j√°n.

A mai napon a pedag√≥gusok m√°r t√∂bb sz√ľlŇĎvel felvett√©k a kapcsolatot √©s t√°j√©koztatt√°k ŇĎket a t√°voktat√°s tov√°bbi form√°j√°r√≥l.

Kedves Sz√ľlŇĎk, nagyon fontos, hogy a lehetŇĎ leghamarabb minden di√°kot √©s sz√ľlŇĎt utol√©rj√ľnk, ez√©rt k√©rem √Ėn√∂ket, seg√≠tsenek a sz√ľlŇĎt√°rsak √©rtes√≠t√©s√©ben!

Kedves Di√°kok! Most nem iskolai sz√ľnet van, hanem √ļjfajta tanul√°st kell megtanulnunk. Mindenkinek fontos, hogy ebben a helyzetben is eredm√©nyesen befejezz√ľk a tan√©vet, az id√©n is sz√©p bizony√≠tv√°nyt szerezzetek! Ehhez most k√ľl√∂n√∂sen sz√ľks√©g van a sz√≥fogad√°sotokra, rendszeres munk√°tokra, szorgalmas tanul√°sotokra. Ez csak egy√ľtt siker√ľlhet, √©s egy√ľtt SIKER√úLNI IS FOG! Vigy√°zzunk magunkra √©s egym√°sra is!
Mohács, 2020. március 16. Intézményvezetés

Tisztelt Sz√ľlŇĎk!

A koronav√≠rus elleni v√©dekez√©s √©rdek√©ben 2020. m√°rcius 16-t√≥l a k√∂zoktat√°si int√©zm√©nyek tantermen k√≠v√ľli, digit√°lis oktat√°sra t√©rnek √°t. Ez azt jelenti, hogy a gyermekek sz√°m√°ra az iskol√°ban nem lesz √≥rarendszerinti oktat√°s. A kialakult helyzet megold√°s√°r√≥l folyamatosan t√°j√©koztatjuk √Ėn√∂ket az int√©zm√©ny k√∂z√∂ss√©gi oldal√°n, honlapj√°n.
T√≥thn√© Schiebelhut L√≠via int√©zm√©nyvezetŇĎ

Tisztelt Sz√ľlŇĎk!

K”ďszn√© LebŇĎ Zsuzsanna tanker√ľleti igazgat√≥asszony megb√≠z√°s√°b√≥l, a kialakult koronav√≠rus helyzettel √∂sszef√ľggŇĎ megelŇĎzŇĎ int√©zked√©sekkel kapcsolatosan, a k√∂vetkezŇĎkrŇĎl t√°j√©koztatjuk √Ėn√∂ket.
Minden iskolai programot, √ľnneps√©get, t√°bort, erdei iskol√°t, k√ľlf√∂ldi utaz√°st ‚ÄĒ bele√©rtve ebbe a ‚ÄěHat√°rtalanul!‚ÄĚ programot, uszodal√°togat√°st, versenyeket, iskol√°n k√≠v√ľli programokat lemondunk a tanul√≥k, a pedag√≥gusok √©s csal√°djaik biztons√°ga √©rdek√©ben. A jelen jelz√©s k√ľl√∂n√∂sen vonatkozik m√°rcius 15-i Nemzeti √únneppel kapcsolatos megeml√©kez√©sekre. A megeml√©kez√©sekre oszt√°lytermi szinten ker√ľl sor.
A L√°z√°r Ervin Program keret√©ben szervezett valamennyi esem√©ny (sz√≠nh√°z-, cirkusz-, hangverseny l√°togat√°s) hat√°rozatlan ideig felf√ľggeszt√©sre ker√ľl.
Az iskol√°ban kiemelt figyelmet ford√≠tunk k√©zmos√≥szer √©s k√©zfertŇĎtlen√≠tŇĎ szer haszn√°lat√°ra.
K√©rj√ľk √Ėn√∂ket, hogy csak a hivatalos korm√°nyzati t√°j√©koztat√≥ oldalon (https://koronavirus.gov.hu) szereplŇĎ inform√°ci√≥kat vegy√©k figyelembe!
Akik b√°rmilyen m√≥don kapcsolatba ker√ľlhettek fertŇĎz√∂tt szem√©llyel itthon vagy k√ľlf√∂ldi tart√≥zkod√°suk sor√°n, ne menjenek be az iskol√°ba, maradjanak otthon √©s halad√©ktalanul h√≠vj√°k fel telefonon a h√°ziorvosukat, √©s k√∂vess√©k az ŇĎ utas√≠t√°sait, ezen k√≠v√ľl m√°s teendŇĎj√ľk nincsen.
Mindannyiunk elemi √©rdeke, hogy a fertŇĎz√©st megelŇĎzz√ľk!

A megelŇĎz√©srŇĎl √©s a helyes k√©zmos√°sr√≥l sz√≥l√≥ vide√≥k a https://koronavirus.gov.hu/megelozes linken √©rhetŇĎk el, melyet minden oszt√°lyban levet√≠t√ľnk.
A tanul√≥k √©rdek√©ben k√©rj√ľk √Ėn√∂ket, hogy csak az iskola kapuj√°ig k√≠s√©rj√©k gyermek√ľket!
Meg√©rt√©s√ľket k√∂sz√∂nj√ľk!
Tóthné Schiebelhut Lívia igazgató

Tisztelt Sz√ľlŇĎk/GondviselŇĎk!

√Črtes√≠tj√ľk √Ėn√∂ket, hogy 2020. m√°rcius 06-√°n int√©zm√©ny√ľnk t√°j√©koztat√≥ napot tartott a sz√ľlŇĎknek, a 2020/2021 tan√©vben az ETIKA, illetve a helyette v√°laszthat√≥, egyh√°zak √°ltal tartott HIT-ERK√ĖLCSTAN oktat√°s megszervez√©s√©vel kapcsolatban.
√Črintett √©vfolyamok: 1. oszt√°ly 5. oszt√°ly
A 2. 3. 4. 6. 7. oszt√°lyok ha nem szeretn√©nek v√°ltoztatni, nincs semmi teendŇĎj√ľk!
A v√°ltoztat√°st 2020. m√°jus 20-ig lehet k√©rni a k√∂vetkezŇĎ tan√©vre 2020/2021-re vonatkoz√≥an!

A t√°j√©koztat√≥n a k√∂vetkezŇĎ egyh√°zak k√©pviselt√©k magukat:
1. Magyar Katolikus Egyház Facskóné Jakab Renáta T: 06-30/362-1627
2. Hit Gy√ľlekezete Bogd√°n Norbert T: 06-20/474-1397

Tov√°bbi teendŇĎk:
A sz√ľlŇĎknek nyilatkozniuk kell arr√≥l, hogy a 2020/2021-es tan√©vben melyik oktat√°si form√°t v√°lasztj√°k gyermekeiknek.
1) ETIKA (a kor√°bbi neve ERK√ĖLCSTAN volt) erk√∂lcstan tan√°r tan√≠tja
2) HIT-ERK√ĖLCSTAN hitoktat√≥k tan√≠tj√°k
A kit√∂lt√∂tt nyilatkozati adatlapot k√©rem al√°√≠rva mielŇĎbb visszajuttatni az iskol√°ba! A hit √©s erk√∂lcstan v√°laszt√°sa eset√©n k√©rem az egyh√°z nev√©t felt√ľntetni az adatlapon.
K√©rd√©seikre szem√©lyesen, vagy telefonon is sz√≠vesen v√°laszolunk a k√∂vetkezŇĎ telefonsz√°mon: 06-69/322-133
Nyilatkozat letöltése >>>

XLV. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Házi Forduló


2020. 03. 05-√©n rendezt√ľk meg iskol√°nkban a XLV. Orsz√°gos Komplex Tanulm√°nyi Verseny H√°zi Fordul√≥j√°t, mely a megyei, illetve az orsz√°gos megm√©rettet√©st elŇĎzi meg. A rendezv√©nyt ebben a tan√©vben is ‚ÄěB√°zisint√©zm√©nyi‚ÄĚ Programnak hirdett√ľk meg, √≠gy Hark√°nyb√≥l √©s Vill√°nyb√≥l is √©rkeztek di√°kok. √Ėt tant√°rgyb√≥l (magyar irodalom, t√∂rt√©nelem, √©letvitel √©s gyakorlati ismeretek, f√∂ldrajz, term√©szetismeret), 5 csapatban, 25 gyermek m√©rte √∂ssze tud√°s√°t.
A verseny lebonyol√≠t√°sa forg√≥sz√≠npad-szerŇĪen t√∂rt√©nt. A csapatok teljes√≠tm√©ny√©t ‚Äěmenetlev√©lben‚ÄĚ r√∂gz√≠tett√ľk, majd √∂sszes√≠tett√ľk.
A felsŇĎ tagozatos munkak√∂z√∂ss√©g tagjai j√≥l szervezetten, felk√©sz√ľlten vezett√©k le a vet√©lkedŇĎt. A 25 perces √°llom√°sokon v√°ltozatos, gyermekk√∂zpont√ļ, j√°t√©kos feladatokkal igyekeztek a tanul√≥k m√°r megszerzett ismereteit ‚Äěfelsz√≠nre hozni‚ÄĚ.
A d√©lelŇĎtt remek hangulatban telt, a visszajelz√©s szerint a vend√©g gyermekek √©s int√©zm√©ny√ľnk di√°kjai is j√≥l √©rezt√©k magukat.
A program eml√©kezetesebb√© t√©tel√©hez hozz√°j√°rult, hogy fenntart√≥nk j√≥volt√°b√≥l t√≠z√≥raival, eb√©ddel, minden r√©sztvevŇĎ gyermek sz√°m√°ra √©dess√©ggel, az el√©rt helyez√©sek√©rt aj√°nd√©kkal tudtunk kedveskedni.
2020. 04. 01-√©n SzentlŇĎrincen a megyei versenyen Buchvald Rubina 6. oszt√°lyos, Balog Rebeka, Horv√°th Patr√≠cia √©s Szanyi Nikolett 7.-es tanul√≥k k√©pviselik int√©zm√©ny√ľnket.

Bacheszn√© FŇĪr√©sz Kl√°ra munkak√∂z√∂ss√©gvezetŇĎ
F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Febru√°r az oviban - MOH√ĀCS

‚Äě Maskar√°sok, bolondok,
R√°zz√°tok a kolompot,
Takarodjon el a t√©l, √∂rvendezzen aki √©l!‚ÄĚ

A febru√°ri h√≥napban, a farsangi hagyom√°nyokkal ismerkedhettek ovisaink. Febru√°r 12-√©n egy bemutat√≥ foglalkoz√°sunk volt, ahol a gyerekek j√°t√©kos feladatokat oldhattak meg a mond√≥k√°k √©s √©nekek mellett. A j√≥kedv garant√°lt volt , mivel a sokac zene hallat√°ra a picik m√°ris ropt√°k a t√°ncot, az √°ltaluk k√©sz√≠tett bus√≥b√°bokkal. A foglalkoz√°son, az int√©zm√©nyen k√≠v√ľli pedag√≥gusok is r√©szt vehettek. A sz√©p sz√°mban megjelent vend√©gek j√≥ hangulatban t√∂lt√∂tt√©k el az idŇĎt a csoportban. A k√∂vetkezŇĎ hetekben a farsangi szok√°sokr√≥l √©s hagyom√°nyokr√≥l volt sz√≥. 25-√©n a farsangi b√°lra megl√°togattak az ‚Äě igazi bus√≥k‚ÄĚ is, hogy a gyerekek bar√°tkozhassanak.
Jelmezbe √∂lt√∂zve t√°ncoltunk √©s j√≥l elŇĪzt√ľk a telet! Most m√°r j√∂het a tavasz!


Szalagavat√≥ k√©pekben - MOH√ĀCS >>>


Farsang k√©pekben - MOH√ĀCS >>>


Sokac t√°jh√°z megl√°togat√°sa 2020. 02. 26. (Als√≥ tagozat) - MOH√ĀCS

R√©gi √°lmunk v√°lt val√≥ra, amikor szerd√°n d√©lelŇĎtt a szesz√©lyes idŇĎj√°r√°s ellen√©re elindultunk a nemr√©giben elk√©sz√ľlt Sokac T√°jh√°zba.
A magyarorsz√°gi horv√°t n√©pcsoport, a sokacok hagyom√°nyait, mindennapjait l√°tv√°nyosan √©s interakt√≠van bemutat√≥ h√°zat ‚Äď a v√°ros egykor kiz√°r√≥lag sokacok lakta v√°rosr√©sz√©ben val√≥s√≠tott√°k meg- egy √∂reg lak√≥√©p√ľlet √°t√©p√≠t√©s√©vel. A T√°ncsics Mih√°ly utca 40. sz√°m alatti, a Moh√°csi Sokacok Olvas√≥k√∂r√©nek sz√©kh√°z√°t√≥l csup√°n p√°r l√©p√©snyire tal√°lhat√≥ √©p√ľlet utcafrontj√°n l√©pt√ľnk be a h√°zba, ahol nagyon kedvesen fogadtak benn√ľnket.
Az elsŇĎ teremben egy idŇĎvonalnak h√≠vott eszk√∂z seg√≠ts√©g√©vel, egy korm√°nyker√©kkel tekerhett√ľk v√©gig ezen n√©pcsoport moh√°csi t√∂rt√©nelm√©nek jeles esem√©nyeit.
Ezut√°n sokac mes√©t hallgattunk, m√≠g kellŇĎen b√°tor t√°rsaink egy interakt√≠v vide√≥berendez√©s seg√≠ts√©g√©vel sokac t√°ncokat pr√≥b√°ltak ki.
Azt√°n j√°t√©kos jelleggel betekint√©st nyerhett√ľnk a sokacok mindennapjaiba, megismerhett√ľk egyed√ľl√°ll√≥ zenevil√°gukat, hangszereiket, viseletk√©sz√≠tŇĎ √©s fazekas valamint bocskor k√©sz√≠tŇĎ n√©pi mesters√©geiket, gasztron√≥mi√°jukat, szok√°saikat.
A korhŇĪen berendezett sokac konyh√°ban az asztal lapj√°ba rejtett tableten korabeli receptf√ľzetecsk√©t lapozgattunk , mely r√©gi √©telle√≠r√°sokat tartalmazott.
Utols√≥ √°llom√°sk√©nt a maszkfarag√≥ mŇĪhelyt tekintett√ľk meg, ahol a szersz√°mokat k√©zbe vehett√ľk √©s l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre nyomon k√∂vethett√ľk am√≠g agy fadarabb√≥l f√©lelmetes- telet elŇĪzŇĎ- √°larc v√°lik.
A tartalmas, √©lm√©nyekkel teli program v√©g√©n k√∂sz√∂nŇĎ sorokat √≠rtunk a vend√©gk√∂nyvbe.

Herger Adrien
F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Sokach√©t az als√≥ tagozaton 2020. 02. 26.- MOH√ĀCS

Projektzáró
Minden √©vben a moh√°csi nemzetis√©gek szok√°sain, √©telein, ruh√°zkod√°s√°n, √ľnnepein kereszt√ľl ismertetj√ľk meg az als√≥ tagozatos gyerekekkel az √©vszakoknak megfelelŇĎ kerti munk√°kat, √∂lt√∂zk√∂d√©st, √©tkez√©st, hagyom√°nyokat.

Moh√°cs messze f√∂ld√∂n ismert a Bus√≥j√°r√°sr√≥l, amely a moh√°csi sokacok √ľnnepe volt eredetileg. √ćgy a farsangi idŇĎszakot, a tavaszv√°r√°st, t√©lŇĪz√©st a sokac nemezetis√©g szok√°sainak megismer√©s√©vel kapcsoljuk √∂ssze.

Ennek a projektnek az √∂sszegz√©s√©re, lez√°r√°s√°ra, meg√ľnnepl√©s√©re Projektz√°r√≥ d√©lelŇĎtt√∂t szervezt√ľnk.
A tanul√≥k elŇĎzetesen megismert√©k a Bus√≥j√°r√°s mond√°j√°t, a hagyom√°nyos farsangi sokac szok√°sokat, a bus√≥k jellegzetes ruh√°j√°t, a sokac n√©pviseletet, a moh√°csi esem√©nyeket ebben az idŇĎszakban. Minden oszt√°lyban farsang projekt keret√©ben farsangi verseket, sz√∂vegeket dolgoztunk fel, matematika √≥r√°k t√©m√°j√°ba s becsemp√©szt√ľk a Bus√≥j√°r√°st, farsangot. ki√°ll√≠t√°st rendezt√ľnk be a sokac n√©pviseletbŇĎl, √°larcokat, bus√≥maszkokat k√©sz√≠tett√ľnk. Megh√≠vtuk a Kisfaludy K√°roly Gimn√°zium tanul√≥t √©s Cs√≥k√°n√© Prakatur M√°ria tan√°rnŇĎt, hogy id√©n is tan√≠tsanak nek√ľnk sokac t√°ncokat. K√ľl√∂n meglepet√©s volt Versendi Kov√°cs J√≥zsef √©s fantasztikus zenekar√°nak l√°togat√°sa!K√∂sz√∂nj√ľk az √©vek √≥ta tart√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©st!

A Z√°r√≥napon minden oszt√°ly v√°laszthatott egy-egy csoportvezetŇĎt, aki jankele lett. Ezut√°n az als√≥s tanul√≥k 4 csoportot alkottak, majd elkezdŇĎd√∂tt az √©rdekes feladatokkal teli d√©lelŇĎtt.
      1. √°llom√°s Grain Andr√°sn√©, Bel√°nn√© Kov√°cs Be√°ta vezet√©s√©vel A Kirak√≥k, pap√≠r alap√ļ feladatok √°llom√°son a csapatok puzzle-kat raktak ki, mondatvad√°sz transzform√°ci√≥s, pont √∂sszek√∂tŇĎs, kieg√©sz√≠tŇĎs, sorrendis√©get fejlesztŇĎ, sz√≠nezŇĎs, v√°g√≥s, √∂sszeillesztŇĎs, ragaszt√≥s, figyelemfejlesztŇĎ, gondolkod√°st fejlesztŇĎ sz√≥kirak√≥ feladatokat oldottak meg, mindezt a farsang t√©mak√∂r√©ben.
      2. √°llom√°s Kisszab√≥ Zsuzsanna, Schmidt Andrea, Zsolt Ildik√≥ , Herger Adrien vezet√©s√©vel kreat√≠v elfoglalts√°ggal k√≠n√°ltuk meg a tanul√≥kat. A kreat√≠v √°llom√°son a tanul√≥k √°larcokat k√©sz√≠thettek. A fi√ļk bus√≥ maszkokat a l√°nyok sokac maszkokat alkothattak. ElŇĎsz√∂r kartonpap√≠rra k√∂rberajzolt√°k a sablonokat, majd kiv√°gt√°k azokat.Ezut√°n a bus√≥ √°larcokra ragasztott√°k az elŇĎrajzolt majd kiv√°gott sz√°jakat, szem√∂ld√∂k√∂ket, vatt√°t, √©s egy√©b pap√≠relemet, majd kedv√ľkre dekor√°lt√°k filc seg√≠ts√©g√©vel a maszkokat, min√©l f√©lelmetesebbre. A sz√©pl√°nyok maszkj√°t a l√°nyok csill√°mporokkal, csillog√≥ pap√≠rdarabokkal, illetve tortacsipk√©vel dekor√°ltak. V√©g√ľl fonal seg√≠ts√©g√©vel minden tanul√≥ felvehette saj√°t √°larc√°t.
      3. √°llom√°s M√ľller Anita vezet√©s√©vel a Bus√≥j√°r√°s mond√°j√°t dolgozt√°k fel itt a tanul√≥k Learningapps feladatokon kereszt√ľl: Farsangi k√©rd√©sek, .Farsangi k√©pek-szavak p√°ros√≠t√°s. Farsangi keresztrejtv√©ny, Farsangi sz√≥keresŇĎ.Farsangi mem√≥ria
      4. √°llom√°s: Mertesz Anett Bee-boot programoz√°sa: QR k√≥don kereszt√ľl a tanul√≥k megnyitottak egy Youtube vide√≥t, (kereplŇĎ hangja, tambura zene, sokac t√°ncosok‚Ķ) ennek alapj√°n hat√°rozt√°k meg a tanul√≥k, hova kell eljutni a m√©hecsk√©vel. amely bus√≥ ruh√°ba b√ļjt!
      Szabadin√© Kov√°cs √Āgnes: Wordwall feladatok, Bus√≥j√°r√°s √©s a farsang eszk√∂zeinek jellemzŇĎinek v√°logat√°sa, sz√≥-k√©p egyeztet√©s, sz√≥tag ‚Äďk√©p egyeztet√©s, keresztrejtv√©ny Bus√≥j√°r√°s t√©m√°ban. Minden feladatot kinyomtatva is elk√©sz√≠thett√©k a tanul√≥k.

K√∂sz√∂nj√ľk Litter G√°bor koll√©g√°nknak, hogy minden √©vben bemutatja a bus√≥maszk farag√°s√°nak folyamat√°t, elmes√©li, mibŇĎl k√©sz√ľlnek a maszkok, a szarvak, a bund√°k stb. A gyerekek minden √©vben nagy √©rdeklŇĎd√©ssel figyelik, minden szav√°t, mozdulat√°t!
A projektnap z√°r√°sak√©nt feleleven√≠tett√ľk a Kisfaludy K√°roly Gimn√°zium tanul√≥i √©s Cs√≥k√°n√© Prakatur M√°ria tan√°rnŇĎ √°ltal tan√≠tott t√°ncokat √©s egy t√°nch√°zzal z√°rtuk √©rt√©kel√©s ut√°n a napot!
K√ľl√∂n √∂r√∂met szerzett, hogy int√©zm√©ny√ľnk budapesti logop√©dus vend√©gei is elismerŇĎen nyilatkoztak a programunkr√≥l!

Szabadin√© Kov√°cs √Āgnes mk. vezetŇĎ
F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Ember projekt - MOH√ĀCS

A 8. √©vfolyam janu√°r h√≥napban az ‚ÄěEmber projekttel‚ÄĚ foglalkozott. A tan√≥r√°kon kooperat√≠v tecnik√°kkal, csoport-, p√°ros-√©s √∂n√°ll√≥ munk√°val, valamint IKT eszk√∂z√∂k bevon√°s√°val dolgoztuk fel a t√©m√°hoz kapcsol√≥d√≥ tananyagot. Ez a sokr√©tŇĪ feldolgoz√°s hozz√°j√°rult ahhoz, hogy m√©g jobban elm√©ly√≠ts√©k ismereteiket a tanul√≥k. A projekt z√°r√°sak√©nt az elk√©sz√≠tett produktumokb√≥l ki√°ll√≠t√°st szervezt√ľnk a felsŇĎ tagozat folyos√≥j√°n.

Brucknern√© Haraszti M√°ria oszt√°lyfŇĎn√∂k

Medves Kupa t√©li sportt√°bor 2020. febru√°r 12-14. - MOH√ĀCS

Id√©n 20. alkalommal rendezt√©k meg Salg√≥b√°ny√°n a Medves Kup√°t. Iskol√°nkat hat di√°k √©s k√©t k√≠s√©rŇĎ tan√°r k√©pviselte. A h√°romnapos rendezv√©nyen 12 iskola versenyzŇĎi √∂t sport√°gban m√©rt√©k √∂ssze tud√°sukat.
Csapatunk dartsban 5., r√∂nkfut√°sban 4., v√°lt√≥fut√°sban 3., ergom√©teres evez√©sben 1. helyez√©st √©rt el. √ćgy az √∂sszetett versenyben bronz√©rmet szerezt√ľnk.
A versenyz√©s mellett kir√°ndul√°sra is jutott idŇĎ. Megn√©zhett√ľk √©s bej√°rhattuk SomoskŇĎ v√°r√°t.
F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Janu√°r az oviban - MOH√ĀCS

A janu√°ri h√≥napban a kis ovisok a t√©li idŇĎj√°r√°sr√≥l √©s az erdei √°llatok, madarak √©let√©vel ismerkedhettek. Az errŇĎl sz√≥l√≥ mes√©ket, √©nekeket √©s mond√≥k√°kat vid√°man hallgatt√°k √©s √©nekelt√©k. A k√∂z√∂sen kitett mad√°retetŇĎt tele raktuk sok-sok finom magvacsk√°val, ezzel gondoskodva az √©lelmet keresŇĎ madarakr√≥l. A kicsik k√ľl√∂nf√©le madarakat sz√≠nezhettek √©s a k√©sz remekmŇĪvekkel, az ovi fali√ļjs√°g√°t d√≠sz√≠tett√ľk, ahol a sz√ľlŇĎk megcsod√°lhatt√°k gyermekeik alkot√°s√°t.

L√°z√°r Ervin Program Budapest sz√≠nh√°zl√°togat√°s - MOH√ĀCS

Iskol√°nk 8. oszt√°lyos tanul√≥i, a L√°z√°r Ervin Program keret√©ben, ingyenes sz√≠nh√°zl√°togat√°son vehettek r√©szt. √ćgy juthattunk el Budapestre, a FŇĎv√°rosi Operett Sz√≠nh√°zba, ahol a J√°nos vit√©z c√≠mŇĪ elŇĎad√°st n√©zt√ľk meg. Az utaz√°st a Moh√°csi Tanker√ľleti K√∂zpont szervezte, k√ľl√∂n busszal, k√≠s√©rŇĎtan√°rok fel√ľgyelet√©vel. A gyerekek sz√°m√°ra az utaz√°s √©s az elŇĎad√°s is hatalmas √©lm√©nyt jelentett.
F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Brucknerné Haraszti Mária

Az Orsz√°gos RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g felh√≠v√°sa!

Az Orsz√°gos RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g bŇĪnmegelŇĎz√©si szakemberei felh√≠vj√°k a figyelmet, hogy az elk√∂vetkezŇĎ napokban minden sz√ľlŇĎ, tan√°r, bar√°t √©s rokon fokozottan figyeljen a tanulm√°nyi eredm√©nyek miatt esetlegesen szorong√≥ tanul√≥kra!
BŇĎvebben>>>>

Ergom√©teres bajnoks√°g - MOH√ĀCS

2020 janu√°r 16-√°n a ‚ÄěMarek csarnokban‚ÄĚ Int√©zm√©ny√ľnk szervezte a FOBMSZ idei elsŇĎ rendezv√©ny√©t, az ergom√©teres bajnoks√°got. A versenyen Old, Moh√°cs, P√©cs Binok √©s a SzentlŇĎrinc EGYMI 41 tanul√≥ja versengett egym√°ssal.
Iskol√°nk tanul√≥i 6 arany, 5 ez√ľst √©s 4 bronz√©rmet szereztek. Ez√ļton is gratul√°lunk minden r√©sztvevŇĎnek- versenyzŇĎnek √©s felk√©sz√≠tŇĎnek!
K√∂sz√∂nj√ľk az MTE-nek a helysz√≠n, az evezŇĎs szakoszt√°lynak az evezŇĎsg√©pek biztos√≠t√°s√°t!

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Boldogs√°g√≥ra - MOH√ĀCS

C√ČLKITŇįZ√ČS
A janu√°ri Boldogs√°g√≥r√°n a c√©lkitŇĪz√©s volt a t√©m√°nk. A Van egy √°lmom c√≠mŇĪ dal motiv√°lt benn√ľnket √≥ra elej√©n. √öj√©v, √ļj c√©lok, ami boldogg√°, el√©gedett√© tesz benn√ľnket.
Egyet √©rtett√ľnk abban, hogy kitart√≥nak kell lenni, √©s mindig szem elŇĎtt tartani azt, amit szeretn√©nk: javuljon a tanulm√°nyi eredm√©ny √©s a magatart√°s, mert ez mindenkinek √∂r√∂met szerez, √ļj dolgok megtanul√°sa: √ļsz√°s, bark√°csol√°s, egy k√∂nyv vagy mese elolvas√°sa.
K√≠v√°ns√°gokat is √≠rtunk, mert ha hisz√ľnk benne, teljes√ľlni fog.
Tov√°bbi √∂szt√∂nz√©st a Pozit√≠v gyerek vagyok k√°rtya lapjai adtak, √©s term√©szetesen mes√©ltem is, hiszen a mes√©kbŇĎl is gyŇĪjt√ľnk erŇĎt a h√©tk√∂znapokra.
Azt kívánjuk mindenkinek, hogy valósuljanak meg az álmai!
Berger Brigitta gyógypedagógus

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

KOLL√ČGIUMI CSENDES PERCEK 2019 - MOH√ĀCS


ADVENT - MOH√ĀCS

‚ÄěVan-e √©rz√©s, mely
forróbban és sejtelmesebben
megdobogtatja az emberi
sz√≠vet, mint az √ľnnep √©s
a v√°rakoz√°s izgalma?‚ÄĚ - √≠rja M√°rai S√°ndor.

Az advent egy olyan idŇĎszakot nyit meg, amikor az √ľnnepi k√©sz√ľlŇĎd√©s, a v√°rakoz√°s izgalma j√°rja √°t a mindennapjainkat. A mai rohan√≥, anyagias vil√°gban fontos, hogy seg√≠ts√©get ny√ļjtsunk tanul√≥ink sz√°m√°ra azzal, hogy r√°vil√°g√≠tunk mik is az igaz√°n l√©nyeges dolgok. N√©gy h√©ten kereszt√ľl, a gyertyagy√ļjt√°sok idej√©re elcsendesed√ľnk egy kicsit √©s versekkel, jelenetekkel seg√≠tj√ľk elŇĎ az √ľnnepi √©rz√©st, melyben sz√≠vesen vesz r√©szt gyermek √©s felnŇĎtt egyar√°nt.
Brucknerné Haraszti Mária

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Boldogs√°g√≥ra - MOH√ĀCS

Téma: Jó cselekedetek gyakorlása
A t√©m√°t besz√©lget√©ssel vezettem be, melyben akt√≠van r√©szt vettek a gyerekek. Sz√≠vesen elmes√©lt√©k saj√°t √©lm√©nyeiket is. Majd p√°rosmunk√°ban keresztrejtv√©nyt fejtettek, ahol kider√ľlt, milyen az az ember, aki j√≥t cselekszik. Ezut√°n a kezdŇĎbetŇĪk √ľzenete c√≠mŇĪ feladatot k√∂z√∂sen oldott√°k meg. Megbesz√©lt√ľk, hogy milyen j√≥ cselekedetekkel seg√≠thetnek ŇĎk csal√°dtagjaiknak, t√°rsaiknak vagy ak√°r egy idegennek. Ezeket le√≠rt√°k kis k√°rty√°kra √©s az oszt√°lyban kitett adventi napt√°rra gombostŇĪvel felhelyezt√ľk. Mindek√∂zben a h√≥nap dal√°t hallgattuk. Megegyezt√ľnk, hogy minden nap v√°llal valaki egy j√≥ cselekedetet, √©s m√°snap elmes√©li, hogy siker√ľlt. Ez nagyon motiv√°l√≥an hatott r√°juk. B√≠zom benne, hogy siker√ľlt meg√©rteni√ľk a l√©nyeget, miszerint nagyobb √∂r√∂m adni, mint kapni!
Brucknerné Haraszti Mária

Kreat√≠v ADVENT versenyen ARANY minŇĎs√≠t√©st kaptunk - MOH√ĀCS

F√©nyk√©pek a felk√©sz√ľl√©srŇĎl √©s az alkot√°sokr√≥l >>>>

Csal√°dprojekt a szakiskol√°ban - Moh√°cs

2019.12.17-én, kedden Családprojekt napot tartottunk a szakiskolában.

Az elsŇĎ √≥r√°ban h√≠res sportol√≥ csal√°dokr√≥l hallhattunk egy nagyon √©rdekes elŇĎad√°st Kiss Gy√∂rgy tan√°r √ļrt√≥l.
Ezut√°n p√°rhuzamosan folytak a foglalkoz√°sok:
  - kar√°csonyi d√≠szeket, asztald√≠szek k√©sz√≠tett√ľnk Ferenczi Gabriella tan√°rnŇĎ vezet√©s√©vel
  - kar√°csonyi √©telek k√©sz√≠t√©s√©rŇĎl besz√©lgett√ľnk Kiss Zolt√°n tan√°r √ļrral
  - kar√°csonyi szok√°sokat mutatta be Windheim Zolt√°nn√© tan√°rnŇĎ

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Pályaorientációs nap 2019. - OLD

Minden saj√°tos nevel√©si ig√©nyŇĪ tanul√≥ sz√°m√°ra lehetŇĎs√©g ny√≠lik a tov√°bbtanul√°sra napjainkban. Ma a Szakiskol√°kban, K√©szs√©gfejlesztŇĎ iskol√°kban, a legtehets√©gesebbek a t√∂bbs√©gi iskol√°kban is r√©szt vehetnek szakma elsaj√°t√≠t√°s√°ban.
Az oldi K√©szs√©gfejlesztŇĎ iskol√°ban H√°ztart√°stan ‚Äď√©letvitel, Kiseg√≠tŇĎ takar√≠t√≥, Habilit√°ci√≥s c√©l√ļ munkav√©gz√©s integr√°lt munkav√©gz√©sre nem k√©pes tanul√≥k r√©sz√©re, valamint Agyagt√°rgy- k√©sz√≠tŇĎ gyakorlati modulokban kapnak k√©pz√©st a tanul√≥k, ami nem ad OKJ-s v√©gzetts√©get.
Az idei p√°lyaorient√°ci√≥s napunkba bevontuk az eg√©sz iskol√°t, nem csak a p√°lyav√°laszt√°s elŇĎtt √°ll√≥ tanul√≥kat. J√°t√©kos form√°ban, csapatversenyben oldottak meg a tanul√≥k k√ľl√∂nb√∂zŇĎ foglalkoz√°sokkal kapcsolatos feladatokat √∂t √°llom√°son. A legfiatalabbakt√≥l a legidŇĎsebbekig mindenki tal√°lt a k√©pess√©geinek megfelelŇĎ feladatot. Term√©szetesen a t√©ma minden √°llom√°son a munk√°val, foglalkoz√°sokkal kapcsolatos volt, √©rtelmileg akad√°lyozott gyermekeink k√©pes√©geihez igaz√≠tva.
A j√°t√©kos vet√©lkedŇĎ ut√°n a K√©szs√©gfejlesztŇĎ iskola tanul√≥i a tankonyh√°ban saj√°t maguk √°ltal elk√©sz√≠tett pudinggal kedveskedtek az iskola t√∂bbi tanul√≥j√°nak. Majd az iskola k√∂rny√©k√©t takar√≠tottuk meg a lehullott ŇĎszi levelektŇĎl, k√∂z√∂s munka keret√©ben.
Tanul√≥ink csak nagyon kis r√©sze fog a munkaerŇĎ piacon r√©szt venni, √≠gy mi az √∂nell√°t√°sra, √∂nkiszolg√°l√°si-, szoci√°lis k√©pess√©geik min√©l magasabb szintŇĪ elsaj√°t√≠t√°s√°ra nevelj√ľk, k√©sz√≠tj√ľk fel ŇĎket. Hiszem, hogy a t√°rsadalom hasznos tagjai lehetnek ŇĎk is!
Szabó Edit gyógypedagógus

Egészséghét - OLD

Novemberben egészséghetet tartottunk a Meixner Ildikó EGYMI Oldi Tagintézmény, általános iskolai csoportjaiban.
FelsŇĎ tagozatos oszt√°lyommal a t√©mah√©ten az eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°ssal, test√°pol√°ssal, a mozg√°s fontoss√°g√°val √©s az eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyekkel foglalkoztunk.
Az eg√©szs√©ges √©letm√≥ddal kapcsolatos ismereteinket Puzzle seg√≠ts√©g√©vel eleven√≠tett√ľk fel. Gyermekeknek sz√≥l√≥ ismeretterjesztŇĎ TIE vide√≥kat tekintett√ľnk meg a t√©m√°kkal kapcsolatban. K√©sz√≠tett√ľnk eg√©szs√©gv√°rat az √ļjs√°gokb√≥l gyŇĪjt√∂getett k√©pekkel. Elk√©sz√≠tett√ľk t√≠z√≥rainkat z√∂lds√©gek felhaszn√°l√°s√°val.
Test√°pol√°s t√©mak√∂r√©ben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tiszt√°lkod√≥ √©s test√°pol√≥ szerekkel ismerkedt√ľnk. Gyakoroltuk a helyes fogmos√°s, arcmos√°s, k√©z √©s k√∂r√∂m√°pol√°s mŇĪveleteit, majd kipr√≥b√°ltuk az arc √©s k√©z√°pol√≥ szereket.
Zen√©re torn√°ztunk, k√©peket gyŇĪjt√∂tt√ľnk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mozg√°ssal kapcsolatban.
BŇĎv√≠tett√ľk az eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyekrŇĎl tanult ismereteinket, szitu√°ci√≥s gyakorlatokat v√©gezt√ľnk.
A t√©m√°knak megfelelŇĎen pap√≠r alap√ļ feladatlapokat √©s az Okos Doboz digit√°lis feladatgyŇĪjtem√©ny√©bŇĎl keresett feladatokat oldottunk meg. Feldolgoztuk az √Ėd√∂nke, a duci kiseg√©r √©s Az eg√©r √©s az oroszl√°n mes√©j√©t.
A t√©mah√©t √∂sszegz√©sek√©nt k√∂z√∂s plak√°tot k√©sz√≠tett√ľnk az eg√©szs√©ges √©letm√≥ddal kapcsolatban √©s Makk Marci mes√©ket tekintett√ľnk meg.
Bohner Csilla gyógypedagógus

Hangszert a kézbe! - OLD

December elej√©n Kishars√°nyban j√°rtunk a "Hangszert a k√©zbe" orsz√°gj√°r√≥ programsorozat egyik √°llom√°s√°n. J√ĀTSSZUNK ZEN√ČT! ‚Äď A zene, mint univerz√°lis nyelv - Varga √Āgnes, az InMusic Tr√©ning √©s Ter√°pia szakmai vezetŇĎj√©nek interakt√≠v mŇĪsor√°t tekintett√ľk meg. Az √Člm√©nyk√∂zpont√ļ Zenepedag√≥giai √©s FejlesztŇĎ Program ‚Äď rugalmasan kezeli a mŇĪsorokat, a gyermeki hallgat√≥s√°g ig√©nyeihez m√©rten, √≠gy tanul√≥ink is nagyon √©lvezt√©k az elŇĎad√°st.
A Hangszer simogató programon, interaktív hangszerkiállításon kipróbálhattuk a hangszereket!

P√°lyaorient√°ci√≥s nap a felsŇĎ tagozaton - MOH√ĀCS

A P√°lyaorient√°ci√≥s nap keretein bel√ľl az √≥vod√°sok, a foglalkoztat√≥ csoportok, valamint az 5-6. oszt√°lyos tanul√≥k a moh√°csi MentŇĎ√°llom√°son j√°rtak, ahol alaposan megismerkedhettek a mentŇĎg√©pj√°rmŇĪvekkel, az √©letmentŇĎ eszk√∂z√∂ket megtekintett√©k, a h√≠v√°sokat k√∂vetŇĎ protokollr√≥l kaptak t√°j√©koztat√°st, az ott dolgoz√≥ koll√©g√°k √∂sszet√©tel√©vel ismerkedtek.
A hetedik oszt√°lyosok √ľzeml√°togat√°st tettek a TESA Textilhullad√©k Feldolgoz√≥ √©s Forgalmaz√≥ Kft. telephely√©n, ahol a textiliparban keletkezŇĎ marad√©kok, hullad√©kok √ļjra hasznos√≠t√°s√°t, feldolgoz√°s√°t, b√©rt√©p√©s√©t, lovas p√°ly√°khoz adal√©kanyag √©s rongyszŇĎnyeg alapanyag k√©sz√≠t√©s√©t k√∂vethett√©k nyomon.
A k√©t nyolcadik oszt√°ly a Szakiskola ny√≠lt napj√°n vett r√©szt, ahol betekint√©st nyertek a jelenleg mŇĪk√∂dŇĎ szakm√°k gyakorlati √©s tan√≥rai foglalkoz√°saira is, megismerkedtek a 2020/21-es tan√©vben indul√≥ szakm√°kkal, r√©sz szakk√©pes√≠t√©sekkel.
A p√°lyaorient√°ci√≥s nap minden di√°k sz√°m√°ra √°ltal√°nos t√°j√©kozotts√°g-bŇĎv√≠tŇĎ, motiv√°l√≥, hasznos√≠that√≥ inform√°ci√≥ban gazdag √©lm√©ny volt.

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Boldogs√°g√≥ra - MOH√ĀCS

A decemberi h√≥napban mindenki sz√≠v√©ben elŇĎt√©rbe ker√ľl a j√≥ cselekedetek gyakorl√°sa . A Boldogs√°g√≥ra zenei inspir√°ci√≥ja a J√≥ emberr√© v√°lni dal volt, ami nagyon tetszett nek√ľnk. Sz√≠nez√©ssel, besz√©lget√©sekkel hangol√≥dtunk a kar√°csonyra, ezzel egy√ľtt a j√≥ cselekedetek gyakorl√°s√°ra. Mi kell hozz√°? LegfŇĎk√©ppen szeretetteli sz√≠v, amivel m√°sokat is boldogg√° tesz√ľnk. A Boldog√≠t√≥ erŇĎss√©gek k√°rty√°t haszn√°ltuk a fogalmak jobb meg√©rt√©s√©re. Tan√°csot kaptunk 24 alkalomra kar√°csonyig, amit megtehet√ľnk, hogy a sz√≠v√ľnkben b√©ke legyen. Szorgalmasan dolgoztunk: elm√©lkedt√ľnk, megfogadtuk a tan√°csokat √©s a boldogs√°g √©rz√©s√©vel z√°rtuk ezt az √≥r√°t is.

BOLDOG, SZERETETTELJES KAR√ĀCSONYT K√ćV√ĀNUNK MINDENKINEK!
Berger Brigitta gyógypedagógus

Eg√©szs√©gnevel√©si projekth√≥nap z√°r√°sa: eg√©szs√©gnap √©s Mikul√°s d√©lut√°n - felsŇĎ tagozat - MOH√ĀCS

Az Eg√©szs√©gnevel√©si projekth√≥napot id√©n 2019.12.05-√©n z√°rtuk. Eg√©sz havi munk√°nk z√°r√≥napj√°t mentŇĎs, v√©dŇĎnŇĎ, zumba oktat√≥ seg√≠tette. Sok √ļj inform√°ci√≥val √©s √©lm√©nnyel gazdagodtunk. A k√∂z√∂ss√©gfejlesztŇĎ Mikul√°s d√©lut√°n is vid√°man, j√≥ hangulatban telt.

Egészségnap programjai:
  - Ki√°ll√≠t√°s a tanul√≥k munk√°ib√≥l
  - Szexu√°lis felvil√°gos√≠t√°s √©letkornak megfelelŇĎen
  - Biztons√°gos k√∂zleked√©s
  - √öjra√©leszt√©s
  - Zumba ‚ÄěMost l√©gy kem√©ny leg√©ny‚ÄĚ - edz√©s
  - Eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°ssal kapcsolatos j√°t√©kos rejtv√©nyek
  - K√°ros szenved√©lyek - IKT feladatok
  - S√©ta, k√∂rnyezetv√©delem - szem√©tszed√©s

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

P√°lyaorinet√°ci√≥s nap az als√≥ tagozaton - MOH√ĀCS

Az als√≥ tagozat di√°kjai a p√°lyaorient√°ci√≥s nap keret√©ben j√°t√©kos feladatok seg√≠ts√©g√©vel ismerkedtek a szakm√°kkal. Csapatalak√≠t√°st k√∂vetŇĎen h√°rom √°llom√°son v√°rt√°k a gyerekeket foglalkoz√°sokhoz kapcsol√≥d√≥ √©rdekes feladatok: kirak√≥, k√©pp√°ros√≠t√°s, kakukktoj√°s, bee-bot, interakt√≠v feladatok, r√∂vid bemutat√≥filmek szakm√°kr√≥l, gofri s√ľt√©s, Amerik√°b√≥l j√∂ttem‚Ķ, Ki vagyok √©n?.
A gofri elk√©sz√≠t√©s√©hez sz√ľks√©ges alapanyagokat oszt√°lyonk√©nt vett√ľk meg, mik√∂zben megismerkedt√ľnk a boltban dolgoz√≥k munk√°j√°val. Az eg√©sz d√©lelŇĎtt nagyon j√≥ hangulatban telt.

F√©nyk√©pek az esem√©nyrŇĎl >>>>

Szakiskola felv√©teli - MOH√ĀCS

A Meixner Ildik√≥ EGYMI Szakiskol√°ja a 2020-21-es tan√©vre felv√©telt hirdet tanul√°sban akad√°lyozott (F70), 8. oszt√°lyt v√©gzett tanul√≥knak a k√∂vetkezŇĎ szakm√°kra, r√©sz-szakk√©pes√≠t√©sekre:

 • H√ļsk√©sz√≠tm√©ny gy√°rt√≥ (OKJ 31 541 05)
 • Szak√°csseg√©d (OKJ 21 811 03)
 • Parkgondoz√≥ (OKJ 21 622 02)
 • Kerti munk√°s (OKJ 21 622 01)
 • √Āllatgondoz√≥ (OKJ 31 621 01)
 • S√ľtŇĎipari √©s gyorsp√©ks√©gi munk√°s (OKJ 21 541 02)
 • Textilterm√©k-√∂ssze√°ll√≠t√≥ (OKJ 21 542 02)
 • Sz√°m√≠t√≥g√©pes adatr√∂gz√≠tŇĎ (OKJ 31 346 02)
A meghirdetett szakm√°k (r√©szszakk√©pes√≠t√©sek) k√∂z√∂s jellemzŇĎi:
 • tanulm√°nyi idŇĎ: szakiskola elŇĎk√©sz√≠tŇĎ √©vfolyam + 2 √©v (√∂sszesen 3 √©v)
 • idegen nyelv: angol
 • felv√©tel kiz√°r√≥lag a saj√°tos nevel√©si ig√©nyt meg√°llap√≠t√≥ szak√©rtŇĎi bizotts√°gi szakv√©lem√©ny alapj√°n
 • eg√©szs√©g√ľgyi alkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyeknek val√≥ megfelel√©s sz√ľks√©ges
 • koll√©giumi elhelyez√©s biztos√≠tott