Kolping e-SULI

2020-2021 tanév

Kedves Diákok!

Ismét itt küldöm a húsvéti feladatokat!
Olvassátok el a feladatokat majd nézzétek meg a hozzá kapcsolódó videót!
Tojásfestéshez látsz ötleteket. Kérlek a festett tojásokról készíts fotót, küld el nekem!
A tavaszi jeles napokról nézd meg a videót! Készíts rajzot arról a tavaszi jeles napról amelyiket te is ismered! Nézd meg a húsvét története című videót! Rajzold le az egyik részletét! Technika: szabadon választható: színes ceruzával vagy filctollal vagy zsírkrétával vagy festékkel... Ügyelj hogy szép színes legyen - mint a tavasz!
Nézd meg a locsolásról szóló bábjátékot! Te milyen verssel fogsz locsolni? Írd le! A munkafolyamatokról messengeren vagy itt várom a fotókat!
Az elkészült munkát áprilisban amikor az iskolában ismét találkozunk, hozzátok magatokkal!
Jó munkát! Vigyázzatok magatokra! Áldott, békés húsvétot!

Üdvözlettel Rita néni
2019-2020 tanév

Kedves Diákjaim és kedves Szülők!

Elérkezett a tanév vége, nem kaptok már megoldandó feladatokat!
Köszönöm,hogy erre a helyzetre való tekintettel is lelkesen dolgoztatok, igaz más feladatokat kaptatok mint a tanteremben együtt lehettünk volna.
A bizonyítványokat és az okleveleket szeptemberben fogjátok megkapni, mert sajnos nincs tanévzáró s nem találkozhatunk.
SZEPTEMBERBEN ISMÉT VÁRLAK BENNETEKET!!!!!!!!! MÁR NAGYON HIÁNYOZTOK!!!!!!!
Tanévnyitóra viszem a beiratkozási lapokat!
FONTOS ! ! !
Aki kedvezményre jogosult - hátrányos helyzetű határozat, gyermekvédelmi határozat, - kérem az önkormányzattól a nyár folyamán igényelje, illetve ha lejár 3 héttel a lejárat előtt már hosszabbítható.
Az a szülő aki egyedül neveli gyermekét és ahol 3 gyermek van a családban a MÁK-tól nyáron kérje az igazolást, mert kissé hosszadalmas míg megkapják.
Ha bármilyen kérdés van írjatok vagy telefonáljatok.
Tel. számom a régi 06 20 77 11 585
Jó pihenést a nyárra s vigyázzatok magatokra!!!!
Találkozunk szeptemberben!!!!
Üdvözlettel: Rita néni
Pünkösdi népszokások. Gyermeknap

Pünkösd:
Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.
A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára:
"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.
Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak."

Gyermeknap: Magyarországon 1950 óta ünneplik május utolsó vasárnapján.
A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.)

Nézd meg a videókat! Írj választ a kérdésekre!
1. videó: Pünkösd ünnepéről és népszokásairól
Kérdés: - Mit ünnepelünk pünkösdkor?
- Mikor ünnepeljük pünkösdöt?
2. videó: Készíts pünkösdi rózsát!
3. videó: Alkoss: - pipacsból pipacskisasszonyt,
- mécsvirágból tücsköt! Ha sikerült elkészítened küldj fotót!
4. videó: Hallgasd meg, tanuld meg "A pünkösdi rózsa" c' dalt!

Négy dalt küldök gyereknapra , ezekkel kívánok : Boldog gyereknapot!

Hogyan kell kavicsot festeni?

Dekorkavics:
Ez a dekoráció az egyik legkönnyebben beszerezhető alapanyagokból készül. Elég csak nyitott szemmel járnod és bárhol tetszetős kavicsokat találsz, legyen az tengerpart, folyópart, erdő, vagy csak az udvarotok. Egy kis akrilfestékkel és temperával csodálatos műalkotásokat pingálhatsz.
________

Lépések:
- Gyűjts és válogass:
Az elképzelésednek megfelelően gyűjts kavicsokat: aprókat, nagyokat, laposakat vagy szabálytalan formájúakat. Mindez attól függ, hogy mit is szeretnél kihozni a kavicsokból.
Nagyobbacska és lapos kavicsok esetén tudod igazán kiaknázni a kavicsfestésben rejlő lehetőségeket, mert ezekre akár egy miniatűr kép is ráfér, így ezekből is gyűjts össze párat.
- Tisztíts:
Mosd át vízzel a kavicsokat, hogy megszabadítsd őket a rájuk tapadt portól, sártól.
Törölgesd át őket vagy csak hagyd magukra, míg megszáradnak.
Tiszta alapra sokkal könnyebb festeni és maradandóbb is.
- Ötletelj:
Képzeld el magadban, hogy mit szeretnél festeni a kavicsokra. Engedd szabadjára a fantáziád, engedd, hogy az adott kavicsok formája, alakja ihlessen meg. Így igazán testre szabottat és egyedit készíthetsz.
Ha nincs ötleted és inspirálódni szeretnél, akkor az interneten rengeteg ötlet közül meríthetsz. Angol keresőszavakat is bepötyöghetsz, például „stone paint diy”. A diy a Do it yourself!, azaz Csináld magad! rövidítése.
- Pingálj:
Készíts elő egy újságpapírt, hogy maszatmentesen tudj festeni.
Elő az akrilfestékkel, temperával és indulhat a festés. Különböző nagyságú ecsetekkel más és más minta vihető fel.
Alkoholos filcekkel vagy akril filctollakkal is szépen lehet dolgozni, főleg a vékony vonalakat érdemes kihúzni velük.
- Lakkozz:
Nem kötelező eleme, de extra védelemként hatásos lezárása a festésnek a lakkozás. Lehet matt, illetve fényes hatású védőlakkot is választani.
Mielőtt a lakkot feljuttatod, várd meg, hogy az akrilfesték megszáradjon.

Tippek:
Azért érdemes akrilfestéket használni, mert száradás után vízálló lesz, így a köveket egyszerűen lehet portalanítani, illetve kültéri dekorációként is használhatók.
Egészítsd ki az aktuális ünnep, évszak dekorációit kavicsokkal, a hozzáillő festéssel, csillámporozással, illetve egyéb dekor kellékkel kiegészítve.
A dekorkövek remekül helyt állnak ajtó-, vagy könyvtámaszként, papírnehezékként, emellett személyre szabott ajándékként is megfesthetőek.
Izgalmas kreációk készíthetőek, ha más anyagot is felhasználsz a dekorációhoz, például cserépbe ülteted a virágként megfestett kavicsokat vagy felragasztod őket egy nagyobb képre.

Amire szükséged lehet:
- tiszta kavicsok
- tempera vagy akrilfesték, akril filctoll
- védőlakk
- ecset
- csillámpor, dekorkellékek
- fantázia!!!!!!!

Figyelmeztetések:
Festés után várd meg, amíg teljesen megszáradnak, különben összemaszatolódhat a minta rajtuk.
Ha ajándékba szeretnéd elkészíteni a dekorkövet, akkor a száradási idő miatt napokkal korábban láss neki.
Ha nehéz mintát választottál, akkor készíts sablont. Körberajzolva már nem is olyan nehéz felvinni a kőre a kiválasztott figurát.
Nézd meg a kapcsolódó videókat!

Árnyjáték - gyakorlatok
Most olyan videókat fogsz látni, amiből megtanulhatsz egyszerűbb ,bonyolultabb árnyfigurákat létrehozni, megmozgatni.
Készíts fotót a kezedről - kialakított árnyfigurádról!

Az árnyjáték olyan bábszínházi formanyelv, amely valamilyen fényforrás segítségével árnybábok, tárgyak, személyek árnyékából formál történetet. A fényforrás felülről és hátulról érheti a bábot. Legegyszerűbb változata a kezek árnyéka a falon. Rövid, figyelmet keltő, szórakoztatásra alkalmas.
Az árnybábok formája földrajzi elhelyezkedéstől függ. Mozgási képességük általában minimális. Mozgatásuk pontos ritmust követel. Körvonalaik kifejezőek, gazdagon tagoltak, máskülönben alakjuk a vásznon elmosódik.
Újabban a vetített és kombinatív technikával filmszerű hatást sikerült teremteni, ami valószínűleg az árnyjáték fejlődésének új szakaszát is jelenti.

Indonéziai árnyjáték
Tradicionális műfaja a wayang kulit, ami Jáva, Bali és Lombok területein jellemző. A báb törzséhez a végtagjai csuklósan kapcsolódnak hozzá. Ezeket a kézhez rögzített pálcákkal alulról mozgatják. Néhány tudós szerint a wayang eredete egészen a Krisztus előtti 3. évszázadig nyúlik vissza. A wayang kulit előadója, vagyis játékosa a dalang, aki a közösség szellemi vezetője.A wayang figurák teste elölnézetben, arcuk, fejük, lábuk, karjuk pedig oldalnézetben látható. A wayang kollekciók 150-400 figurából állnak.
Kínai árnyjáték
Szórt fényt használ. A függőlegesen kifeszített vászonra vízszintesen tartott mozgatópálcákra szerelt, bőrből készült, szerkezetileg sokcsuklós síkbábok, a vásznon csúsztatva mozognak.

Török árnyjáték
Közvetlenül az átlátszó (tüllös), rámára kifeszített anyag mögött mozgatják az átlátszó, élénk színű profil-bábukat (pálcikák és zsinórok segítségével). Az ország bábhőse Karagöz – csúnyácska, sasorrú bábu. Görögországban is meghonosodott Karagiosz néven. A bábjáték gyakori témáját a sikamlós, kétértelmű, élénk történetek képezik.

A magyar árnyjáték nagyja
Büky Béla az 1920-as évek közepétől foglalkozott árnyszínházzal, pályája festőként indult. Fokozatosan vált a bábművészet hazánkban kevésbé művelt ágának, az árnyjátéknak az elhivatottjává. Művészetének forrását időtlen népművészeti motívumaink adták; annak univerzális anyanyelve, népdalkincsünk, népmeséink és népballadáink táplálták. Műsorait országszerte a legkisebb falvaktól a Zeneakadémiáig bárhol elő tudta adni feleségével.
Az utolsó videó :Büky Béla árnybáb hagyatéka

Árnyjáték és fonaljáték
A következő videókat nézd meg ,ezekben árnyjátékokat látsz. Írd meg melyik tetszett. Az egyszerűbbeket próbáld meg te is!
7.videó (Peti fonaljáték): Keress otthon fonalat vagy spárgát. A videó szerint tedd a kezedre, testvéreddel vagy szüleiddel próbáld ki a játékot!

Anyák napi dalok, versek és ajándék ötletek

1. videó: Hallgasd meg anyukáddal az első dalt!
2. videó: A második dalt nagymamáiddal hallgasd meg!!
3 -4 videó: Ha még nem készült el az anyák napi ajándék, küldök még pár ötletet. Az elkészített munkákról várom a fotókat!
5. videó : Könnyen megtanulható verseket hallhatsz.Tanulj meg egyet s mondd el édesanyádnak!
6. videó: Egy szép dal édesanyádnak Koncz Zsuzsától
7.videó: Édesanyám keze című verset édesanyáddal együtt hallgasd meg, közben homokképeket láthattok.
Jó készülődést!!!

Édesanyánk az a személy, akivel születésünkkor (de már előtte is) először kapcsolatba kerülünk, és akivel ez a láthatatlan kötelék meg marad egész életünkben. Ő az, akihez örömünkkel, bánatunkkal fordulhatunk. Ő az egyetlen aki mindvégig feltétel nélkül szeret, aki számára mindig mi, a gyerekei vagyunk a legfontosabbak, akárhány évesek legyünk is.
Ő tartotta, és tartja ma is össze a családot, jelenléte, gondoskodása életünk része. Ő az aki aggódik miattunk, aki őszintén örül sikereinknek, akihez mindig visszatérhetünk, és aki mindent megbocsát. Május első vasárnapján köszöntsük hát az édesanyákat. Ilyenkor illik legalább pár szál virággal a kezünkben odaállni anyánk elé, megölelni, és akár egy szép verssel, vagy pár szívből jövő szóval felköszönteni.
Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a szép versgyűjteményt, és ezúton köszöntök minden édesanyát.

Édesanyám
Reggel óta tanakodtam,
Mit mondhatnék Tenéked,
Olyan szépet gondoltam ki,
Hogy elmondani nem lehet.
Nem találtam rá szavakat,
Még verset sem találtam,
Minden, amit elmondhatnék
Itt van egy szál virágban.

Anyu
Tudok egy varázsszót,
ha én azt kimondom,
egyszerre elmúlik
minden bajom, gondom.

Ha kávé keserű,
ha mártás savanyú,
csak egy szót kiáltok,
csak annyit, hogy: anyu!

Mindjárt porcukor hull
kávéba, mártásba,
csak egy szóba került,
csak egy kiáltásba.

Keserűből édes,
rosszból csuda jó lesz,
sírásból mosolygás,
olyan csuda-szó ez.

"Anyu, anyu! Anyu!"
hangzik este-reggel,
jaj de sok baj is van
ilyen kis gyerekkel.

"Anyu! Anyu! Anyu!"
most is kiabálom.
Most semmi baj nincsen,
mégis meg nem állom.

Csak látni akarlak,
anyu, fényes csillag;
látni, ahogy jössz, jössz,
mindig jössz, ha hívlak.

Látni sietséged,
angyal szelídséged,
odabújni hozzád,
megölelni téged.
(Nadányi Zoltán)

Donászy Magda: Anyák napján nagyanyónak!
Édes-kedves Nagyanyókám!
Anyák napja van ma.
Olyan jó, hogy anyukámnak
is van édesanyja.
Reggel mikor felébredtem,
az jutott eszembe:
anyák napján legyen virág
mind a két kezemben!
Egyik csokrot Neked szedtem
odakünn a réten.
te is sokat fáradoztál
évek óta értem.
Kimostad a ruhácskámat,
fésülted a hajamat,
jóságodat felsorolni
kevés lenne ez a nap.
Köszönöm, hogy olyan sokat
Fáradoztál értem,
és hogy az én jó anyámat
felnevelted nékem!

Anyák napjára - Május 3.
1. Hallgasd meg édesanyáddal a Kevés a szó... című dalt!
2. Készíts anyák napjára papírból virágot édesanyádnak és nagymamádnak! Ötleteket találsz az alábbi videókban.
3. Küldj képet az elkészített virágokról!

Története:
"Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” (Wikipédia)

Kemény Henrik - Vitéz László
Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. Ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!
A hagyományos vásári bábjátékban a piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg.
Kemény Henrik 1925. január 29-én Budapesten született. Kemény a család bábosbódéjában nőtt fel, hatéves korában kezdett játszani. A bábozó családban már a nagyapa is a vásárokat járta bábjaival, a New Yorkban az MGM-nek dolgozó apja 1926-ban Hűvösvölgyben nyitott bádogbódét, és itt adták elő Paprika Jancsit.
Kemény első figuráját 1935-ben faragta ki, apjától a bábszínházat a munkaszolgálatban eltűnt apjától 1945-ben vette át. A családi bábszínházat az ötvenes években államosították, ezért Kemény Henrik kénytelen volt az Állami Bábszínházban dolgozni az Andrássy úton, ahol bábokat tervezett és készített, játszott, majd visszatért a vándorszínházhoz.
Kemény alapította az első vidéki bábszínházat is Győrben. Közben folyamatosan járta az országot.
2002-ben kiváló művész címet kapott. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. 2008-ban Prima-díjat kapott.
A Kossuth-díjat először visszautasította, de a nyolcvanadik születésnapján elfogadta, és megalapította belőle a Korngut–Kemény Henrik Alapítványt. 2008-ban felröppent a hír, hogy Kemény visszavonul, de ezt később cáfolta: “Amíg fel tudom emelni a kezemet, addig játszani akarok” – mondta.
A Népligetben a Mutatványos téren működött Kemény Henrik Bábszínháza, melyet 1982-ben kultúrtörténeti emlékké nyilvánítottak, de Kemény Henrik halála után leégett
Emlékezetes, hogy Vitéz László „fegyvere” egy palacsintasütő. Közismert előadások címei: Elátkozott malom, Elásott kincs. Ezek eredetileg 20-25 percesek voltak, szövegkönyve nem volt, hisz a családban mindenki kívülről ismerte. Ezeket Henrik egyórás előadásokká bővítette. A Magyar Televízió Takács Vera szerkesztésében 1972-ben Vitéz László és a többiek címmel felvett 4 történetet, ezek Az elátkozott malom, Az elásott kincs, A csodaláda, Itt nem szabad énekelni. Így - szerencsére - ezek az előadások megmaradnak az utókor számára is. A vásári bábjátékos c. műsorban pedig úgy rögzítették az előadást (rendező: Szabó Attila), hogy nemcsak a jelenetet, hanem a paraván mögött dolgozó művészt, Kemény Henriket is láthatják a nézők. Így a játékstílus is rögzítésre került, s megőrződött.

Nézd meg a három vásári bábjátékot!
Írd le melyik tetszett s miért. (Rövid választ várok)


Húsvéti kézműves:

Tojásfestés:
1. videó: Hagyományos ill. a mai kornak megfelelő díszítési eljárásokat láthatod.
2 .videó: Tojásfestés petrezselyemmel, vöröshagymával, lila káposztával, céklával majd kurkumával.
3 .videó: Tojásfestés körömlakkal.
4. videó: Textilből nyuszi hajtogatása.
5. videó: Fakanál nyuszi készítése.
6. videó: Kifújt tojásból nyuszi készítése.
7. videó: Hajtogatott nyuszifej.
Eszközöket, kellékeket a videók elején láthatod!
Válogathatsz a technikák között. Amelyik megtetszett készítsd el. Küldj róla képet!

2020.04.03.:
Nézd meg a meséket!
Kedved szerint elkészíthetsz az ötletek közül párat.
Ugrás az első facebook oldalra >>>
Ugrás a második facebook oldalra >>>
2020.03.28.:
1.Nézd meg a videót: Húsvét története
2. A videó megtekintése után töltsd ki az űrlapot!

2020.03.27.:
1.Nézd meg a videót: Húsvét története
2. Írj le egy általad ismert locsolóverset!
3.Válassz egy mintát s készítsd el. Kellékek: a videóban láthatod.

2020.03.19. - 2020.03.26.: