See PRO edition

Események

Jótékonysági bál 2018 - Köszönet

Menő menza pályázat - Alsó tagozatos kirándulás

Április 10-én, kedden intézményünk alsós és 5. osztályos tanulói az EFOP-1.8.5-17-2017-00075 Menő menza Pályázat keretében Budapesten tölthettek el egy felejthetetlen napot.

A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumának római kori kőtáblái, síremlékei között zajlott az irányított múzeum pedagógiai foglalkozás, ahol a tanulók megfigyelték azokat a kőfaragványokat, amelyek kapcsolatba hozhatók római kori  étkezéssel és az élelmiszer termeléssel. A gyerekek játékos formában ismerkedtek meg a római kori étkezési szokásokkal, milyen hús ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottak ebben a korban. Megismertük, mivel fűszerezték ételeiket a római polgárok. Ezt követően az ételeket összehasonlítottuk a ma is fellelhető élelmiszer alapanyagokkal. Beszélgettünk a táplálék elkészítésének módjairól és lehetőségeiről áttekintve a történelmi korokat. Bemutatták a különböző fűszereket, majd illatuk alapján azonosítottuk őket. Képről felismerték, és rövid leírást olvashattak a felhasználás lehetőségeiről. Az óra végén a gyerekek összeállították fűszerzacskóikat, ami mind a római, mind a mai korban megfelel a lehetőségeknek és a követelményeknek. Kis szütyőket is készítettek a fűszereknek.

Ezután elsétáltunk az étterembe, ahol sporttörténeti ritkaságok között ebédeltünk. A Károlyi kert szabadtéri játékain próbára tették ügyességüket a gyerekek.  A kirándulás nagy élményt és új ismeretek szerzését jelentette tanulóinknak.

 

KÉPEK

Tájékoztató a 2018/2019 tanévi ETIKA és HIT ERKÖLCSTAN oktatásról

Tájékoztató a 2018/2019 tanévi ETIKA és HIT ERKÖLCSTAN oktatásról

 

 

 

 

Menő Menza kirándulás Budapest - felső tagozat

„Menő Menza” (EFOP-1.8.5-17-00075) Pályázat keretében, 2018. 03. 22-én a 6., 7. és 8. osztályos tanulóinkkal budapesti kiránduláson vehettünk részt. A városnéző séta, majd a Rudas Étteremben elfogyasztott finom ebéd után a Várkert Bazárban múzeumpedagógiai előadásra hívtak meg a szervezők. 

A foglalkozás témája az egészséges életmód, táplálkozás volt. Az órán interaktív formában szerezhettek ismereteket diákjaink a szervezetünk számára szükséges tápanyagokról, vitaminokról azok fontosságáról. Kiemelt témaként a gyümölcs- és zöldségfélék szerepeltek. A gyermekek megismerkedtek egyes a nálunk, Magyarországon is használatos zöldségek és gyümölcsök eredetével, azokat mely földrészekről származtatjuk. 

Az egészségtudatos táplálkozás érdekében bemutatásra került az „okostányér” fogalma, ezt összevetették a gyermekek által már jól ismert „táplálékpiramis”-sal. 

A szerzett tudásanyag elmélyítésére, az egészségtudatos táplálkozás propagálására, a gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztásának fontosságára különböző technikák felhasználásával – rajz, színezés, vágás, ragasztás, gyurmázás – posztereket készítettek a tanulók. 

Regionális "Ki mit tud?" eredmények

A Kaposváron megrendezett "Ki mit tud?" területi döntőjén iskolánk tanulói kiemelkedő eredményeket értek el.

 

 

"Vadhajtás" színjátszók:

Szabó Petra
Möller viktória
Füleki Bálint
Kiss Patrik
Sajnovics Zoltán

5. oldal / 37

Iskolagyümölcs