See PRO edition

Menő menza pályázat - Alsó tagozatos kirándulás

Április 10-én, kedden intézményünk alsós és 5. osztályos tanulói az EFOP-1.8.5-17-2017-00075 Menő menza Pályázat keretében Budapesten tölthettek el egy felejthetetlen napot.

A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumának római kori kőtáblái, síremlékei között zajlott az irányított múzeum pedagógiai foglalkozás, ahol a tanulók megfigyelték azokat a kőfaragványokat, amelyek kapcsolatba hozhatók római kori  étkezéssel és az élelmiszer termeléssel. A gyerekek játékos formában ismerkedtek meg a római kori étkezési szokásokkal, milyen hús ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottak ebben a korban. Megismertük, mivel fűszerezték ételeiket a római polgárok. Ezt követően az ételeket összehasonlítottuk a ma is fellelhető élelmiszer alapanyagokkal. Beszélgettünk a táplálék elkészítésének módjairól és lehetőségeiről áttekintve a történelmi korokat. Bemutatták a különböző fűszereket, majd illatuk alapján azonosítottuk őket. Képről felismerték, és rövid leírást olvashattak a felhasználás lehetőségeiről. Az óra végén a gyerekek összeállították fűszerzacskóikat, ami mind a római, mind a mai korban megfelel a lehetőségeknek és a követelményeknek. Kis szütyőket is készítettek a fűszereknek.

Ezután elsétáltunk az étterembe, ahol sporttörténeti ritkaságok között ebédeltünk. A Károlyi kert szabadtéri játékain próbára tették ügyességüket a gyerekek.  A kirándulás nagy élményt és új ismeretek szerzését jelentette tanulóinknak.

 

KÉPEK

scroll back to top

Iskolagyümölcs